Η επιχειρηματική δωροδοκία μπήκε στο… στόχαστρο

Η επιχειρηματική δωροδοκία μπήκε στο… στόχαστρο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα κύρωσε -όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το 1998- τη σύμβαση του ΟΟΣΑ για την ποινική αντιμετώπιση των δωροδοκιών σε εξαγωγικές δραστηριότητες ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, μία 15ετία αργότερα, ούτε μία τέτοια υπόθεση δεν έχει φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια! Με αυτήν την «κεντρική ιδέα» ήρθαν στη χώρα μας, στις αρχές της εβδομάδας, πέντε επιθεωρητές του ΟΟΣΑ και επτά ελεγκτές του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα. Ευτυχώς, όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια διαφορετική -προς το καλύτερο-πραγματικότητα.

Στην προηγούμενη έκθεση προόδου του ΟΟΣΑ (12 Ιουνίου 2012), οι επιθεωρητές είχαν επισημάνει ότι το καθεστώς αντιμετώπισης της δωροδοκίας ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό διέπεται στη χώρα μας από πολυνομία, ως αποτέλεσμα της εσπευσμένης υιοθέτησης «διαφορετικών συμβατικών κειμένων» (Συνθήκη Ε.Ε., ΟΟΣΑ κ.ά.). Παρατηρούσαν ότι έμενε αρρύθμιστο το ζήτημα της ποινικής ευθύνης των νομικών προσώπων και πρότειναν να μειωθεί το ποσό για το οποίο «μίζες» στο εξωτερικό αποτελούν αξιόποινη πράξη (σ.σ.: παρατήρηση λογική, αν συνυπολογισθεί ότι πάνω από το 48% των ελληνικών εξαγωγών γίνεται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία).

Πριν απ’ όλα όμως, ήταν αγανακτισμένοι εξαιτίας του γεγονότος ότι τους δόθηκαν μόνο κάποια ανεπεξέργαστα στατιστικά στοιχεία κι αυτά κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Μια υπόθεση, που αφορούσε εξεταζόμενη από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπόθεση δωροδοκίας στην ΠΓΔΜ από ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, είχε τεθεί υπ’ όψιν τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα!

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα: η ελληνική πλευρά παρουσίασε πέντε υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, μία αφορά κονδύλια της Ε.Ε. όπου Ελληνες φέρονται να «λάδωσαν» κοινοτικούς υπαλλήλους, άλλη μία αφορά μεγάλη εταιρεία παραγωγής λειτουργικών συστημάτων τυχερών παιχνιδιών, ενώ μία άλλη περίπτωση αφορά συμβόλαιο για την κατασκευή διεθνούς αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Ελλάδα με βόρειους γείτονές της και, τέλος, ένα συμβόλαιο για δραστηριότητα μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, αραβικών συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT