Ευ. Βενιζέλος: «Η Αγκυρα προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο»

Ευ. Βενιζέλος: «Η Αγκυρα προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της προσβολής του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους συναδέλφους του να γίνει κατανοητή η ανάγκη «να διακοπεί η προσβολή του διεθνούς δικαίου επί του πεδίου», ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να ελπίζει πως «η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα και αντιλαμβάνεται ότι εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος, αποδεκτός από το σύστημα της διεθνούς νομιμότητας, αυτό δεν μπορεί να ξεκινάει από την προσβολή του διεθνούς δικαίου».

Το «Μπαρμπαρός» παραμένει μέσα στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και χθες εκινείτο στα οικόπεδα 2 και 9. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν βρέθηκε στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς Αθήνα και Λευκωσία έκριναν ότι δεν θα υπήρχε πρόσθετο όφελος, με δεδομένη την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. του Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος αξιοποίησε τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου με συναδέλφους του για να προωθήσει τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Μάλιστα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Π. Σιζάρτο, στον οποίο άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική για την απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία γραφείου αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στη Βουδαπέστη. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε άμεση ανάκληση της απόφασης.

Παρά την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει, πάντως, η ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι έχει επιλέξει να δραστηριοποιείται μόνον στο διπλωματικό πεδίο. Είναι ενδεικτικό ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου παραμένει η πυραυλάκατος «Καβαλούδης» και ότι το Π.Ν. δεν έχει λάβει ακόμη καμία εντολή για αντικατάσταση του «Καβαλούδη» στην Unifil από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αντικατάσταση επρόκειτο να γίνει έως τις 19 Νοεμβρίου.

Στην Κύπρο συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να διαμορφώσει κοινή πολιτική στάση απέναντι στις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για να εξετάσει τις πρωτοβουλίες εναντίον της Τουρκίας που θα αναλάβει η Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT