Από τον ψηφιακό κόσμο στο χαρτί και στην οδό Σαλαμίνος

Από τον ψηφιακό κόσμο στο χαρτί και στην οδό Σαλαμίνος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει είναι του σημερινού 16χρονου που περνάει αρκετό χρόνο σερφάροντας στον ψηφιακό κόσμο αναζητώντας έμπνευση και επικοινωνία. Για τον Ελληνοουκρανό David Marinos όμως, η δημιουργική χρήση της τεχνολογίας έχει περάσει σε ένα επόμενο στάδιο και, μέσα από την κοινωνική δικτύωση – όπως το Tumblr και το Instagram, ένας αυξανόμενος αριθμός «φίλων» παρακολουθεί τις «πειραγμένες» του εικόνες -φωτογραφίες δικές του και άλλων- που βασίζονται σε αντιπαραθέσεις χαρακτηριστικών και διαστρεβλωμένες σιλουέτες.

Εργα του νεαρού καλλιτέχνη παρουσιάζονται αύριο και την άλλη Τετάρτη στον πολυχώρο «Ατοπος» (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο). Αποτέλεσμα ενός επταήμερου residency του Marinos στην «Ατοπος», τα έργα εξερευνούν την έννοια του γυμνού, αγαπημένο θέμα του καλλιτέχνη. Στο διάστημα αυτό ο Marinos γύρισε το πρώτο του βίντεο και έστησε μια σειρά από εγκαταστάσεις στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου.

Γεννημένος στην Αθήνα από Ουκρανή μητέρα και Ελληνα πατέρα, ο καλλιτέχνης έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των οκτώ. Για ένα διάστημα έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε μαθήματα τέχνης στο σχολείο του στο Ορεγκον.

Το αθηναϊκό πρότζεκτ του Marinos ήταν να παρατηρήσει τη δουλειά του, εκτός της ψηφιακής της διάστασης, και να δει τη διαδικτυακή του διαδρομή για πρώτη φορά τυπωμένη σε χαρτί. Ο χώρος στον οποίον φιλοξενήθηκε ο Marinos αποτελεί μέρος της έκθεσης κι ένα μοντέλο παίρνει τη θέση του στο στρώμα στο πάτωμα.

«Εχει μάτι, αντιλαμβάνεται την αίσθηση του χώρου. Εστησε τις εικόνες όπως ακριβώς δουλεύει τις φωτογραφίες του ψηφιακά. Από το δισδιάστατο πήγε στο τρισδιάστατο με απόλυτη φυσικότητα», λέει ο Βασίλης Ζηδιανάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ατοπος». «Δείχνει να βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση και τον ενδιαφέρει το σώμα σαν ματιέρα. Μέσα από το escapism (φυγή) του Tumblr, τον ελκύει η ιδέα του σώματος και το ιδεώδες του».

Το γυμνό και η απεικόνισή του μέσα από τα social media βρίσκονται στο επίκεντρο της «Atopos Unlocked»: πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή τα 10 χρόνια του πολιτιστικού οργανισμού και τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε ειδική έκδοση σε συνεργασία με τη «La Gaite lyrique» στο Παρίσι το 2015. Το πρότζεκτ θα προστεθεί στο βιογραφικό της «Ατοπος» που ερευνά το ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα από το 2003, τη χρονιά που ιδρύθηκε από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη. Στη δημιουργική ομάδα προστέθηκε πρόσφατα και ο Αγγελος Τσουραπάς.

Η έκθεση είναι το πρώτο σκέλος της Occupy Atopos και ο Marinos ο πρώτο της καλεσμένος. Παρουσιάζονται επίσης σπάνια χάρτινα φορέματα από τη συλλογή της «Ατοπος» καθώς και έργα από το πρόγραμμα Mon Petit Chou, μια συνέργεια μεταξύ του οργανισμού και καλλιτεχνών στα πρώτα τους βήματα.

Στο μεταξύ, ο Marinos συνεχίζει τις ψηφιακές αναζητήσεις του. Τι τον εμπνέει; «Πολλά πράγματα», αναφέρει ο ίδιος απαντώντας σε οπαδό του στο Tumblr, «αλλά ένα μεγάλο κομμάτι έρχεται μέσα από την ανθρώπινη επαφή, τα συναισθήματα, τις διαφορετικές πραγματικότητες, τα όνειρα, τους γαλαξίες, τον χρόνο και τόσα άλλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT