Μαίρη Κατράντζου: Μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της ιερής τελετής

Μαίρη Κατράντζου: Μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της ιερής τελετής

Η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου εξηγεί το σκεπτικό των ολυμπιακών ενδυμασιών, σε αποκλειστική δήλωσή της στην «Κ»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες εικόνες ήταν θετικές. Στην ηλιόλουστη Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Δευτέρα, οι ενδυμασίες για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, που σχεδίασε η διεθνής Ελληνίδα δημιουργός Μαίρη Κατράντζου, και για τις οποίες έχει γίνει ουκ ολίγη –διαδικτυακή κυρίως– συζήτηση, βρέθηκαν στον φυσικό τους χώρο, στη μεγάλη πρόβα τζενεράλε. Οι ολυμπιακές ενδυμασίες, φορεμένες από την πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά και τις ιέρειες που τη συνόδευαν, πήραν τη φόρμα του κάθε σώματος, κάνοντας όμως και τα δικά τους «παιχνίδια» οφθαλμαπάτης, κάτι για το οποίο η σχεδιάστριά τους φημίζεται παγκοσμίως.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέρος αυτής της ιερής τελετής και να συμβάλω μεταφέροντας μια αίσθηση μνημειακότητας και δύναμης, αντιπροσωπευτική των πυλώνων που παραμένουν ένα σύμβολο της διαχρονικής επιρροής του ελληνικού πολιτισμού», λέει η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, σε αποκλειστική δήλωσή της στην «Κ» και εξηγεί το σκεπτικό της. «Οι ραβδώσεις των κιόνων που στην αρχική μορφή τους ήταν λαξευμένες σε μάρμαρο, μετατράπηκαν με μηχανική ακρίβεια σε υφασμάτινες πιέτες και στη [χθεσινή] πρόβα μεταμορφώθηκαν σε ζωντανά σύμβολα πολιτιστικής σημασίας μέσα από την αρμονική κίνηση των ιερειών, δίνοντας ζωή στη διαχρονική κληρονομιά της Ελλάδας».

Γνωστή για την απολύτως δική της δημιουργική γλώσσα, η Κατράντζου έχτισε την προσωπική «φωνή» της με στενό συνεργάτη την τεχνολογία, αναπτύσσοντας συλλογές με φαντασμαγορικές τρισδιάστατες στάμπες, που έδιναν διαφορετική διάσταση στη σιλουέτα των ρούχων.

Μαίρη Κατράντζου: Μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της ιερής τελετής-1
Οι ολυμπιακές ενδυμασίες πήραν τη φόρμα του κάθε σώματος, κάνοντας όμως και τα δικά τους «παιχνίδια» οφθαλμαπάτης. [A.P. Photo/Thanassis Stavrakis]

Το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης παρουσίασης των ενδυμασιών στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της επίσημης τελετής, η Κατράντζου έχει περάσει σε ένα ακόμη σοβαρό δημιουργικό κεφάλαιο. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας για τα δερμάτινα είδη και τα αξεσουάρ του Bulgari, του ιστορικού, και με ελληνικές ρίζες, οίκου, ο οποίος σήμερα ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο με πολυτελή είδη, LVMH.

Η επίσημη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Αρχαία Ολυμπία. Η χορογραφία της τελετής είχε την υπογραφή της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου και η μουσική, του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη τελετή, τον Ολυμπιακό Υμνο ερμήνευσε η διεθνούς φήμης Αμερικανίδα μέτζο σοπράνο Τζόις Ντιντονάτο.

Η τελετή αφής συγκέντρωσε τα βλέμματα όχι μόνο εκείνων που βρέθηκαν στον χώρο, αλλά και του παγκόσμιου κοινού που παρακολούθησε τα τεκταινόμενα μέσω κάποιας οθόνης.

Συμβαίνει πολλές φορές, η εικόνα που εμείς βλέπουμε ως έκφραση της ελληνικότητας και της αρχαιότητας και την περνάμε μέσα από ένα πιο οικείο φίλτρο, να έχει διαφορετικές και αναπάντεχες ερμηνείες από ένα διεθνές κοινό. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η δάδα που φιλοξενεί την Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια δημιουργία του Ελληνα μαέστρου του χρυσού, Ηλία Λαλαούνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή