Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας

Η ατμοσφαιρική πόλη της Καμπανίας με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, μόλις μιάμιση ώρα από το Παρίσι, «κερνά» τους επισκέπτες της τέχνη, σαμπάνια – και όχι μόνο

9' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά από τα υπερσύγχρονα αθλητικά κέντρα της Τρουά (Troyes), διεθνείς ομάδες αθλητών προετοιμάζονται ήδη για τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Παρισιού. Μόλις μιάμιση ώρα από τη γαλλική πρωτεύουσα με το τρένο, η γνωστή από τους μεσαιωνικούς χρόνους πόλη της Καμπανίας αγαπάει τον αθλητισμό και επενδύει σε αυτόν. Σπορ όπως η αναρρίχηση, οι αγώνες ποδηλάτων ΒΜΧ, η κολύμβηση και η ξιφασκία, μεταξύ πολλών άλλων, βρίσκουν εδώ απόλυτα εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη της πόλης. Στον πυρήνα της, η Τρουά είναι μια πλούσια πηγή ιστορικού, καλλιτεχνικού και γαστρονομικού πολιτισμού, ένα ταξιδιωτικό «κόσμημα» στην ουσία του. Εξαιρετικός προορισμός για μια μονοήμερη απόδραση από το Παρίσι, προσφέρει επίσης και τη δυνατότητα καταναλωτικής «δράσης», καθώς λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκονται γνωστά outlets μόδας.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-1
Στο κανάλι της Τρουά, το γλυπτό Attendez-moi.  

Αν ταξιδεύετε από την πρωτεύουσα, το τρένο αποτελεί καλή επιλογή για τη μετάβασή σας, με συχνά δρομολόγια που ξεκινούν από τον σταθμό Γκαρ ντε λ’Εστ (Gare de l’Est). Η Τρουά, πρωτεύουσα του νομού Ομπ (Aube) της επαρχίας Καμπανίας-Αρδεννών, στέκει στις όχθες του Σηκουάνα, σε απόσταση περίπου 180 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού. Στον νομό Ομπ αναλογεί το ένα πέμπτο της παραγωγής γαλλικής σαμπάνιας, με ποιότητα που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σταθερά.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-2
Πρωταγωνιστές του ιστορικού κέντρου της Τρουά, τα μεσαιωνικά κτίρια με τους ξύλινους σκελετούς. 

Βγαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ευθεία. Περπατώντας λίγα λεπτά, δεν θα αργήσετε να φτάσετε στο ιστορικό κέντρο με τα χαρακτηριστικά κτίρια με τον ξύλινο σκελετό και τις παστέλ προσόψεις, που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με το φως. Αυτά ορίζουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης, μια κληρονομιά που ξεκινάει από τον Μεσαίωνα.

Μια πόλη που περπατιέται

Διαβάζοντας για την Τρουά, μαθαίνει κανείς ότι εδώ υπήρχε ζωή από τα προϊστορικά χρόνια. Μεταξύ της Γοτθικής και της Αναγεννησιακής εποχής, η πόλη ήταν η πρωτεύουσα των Κόμηδων της Καμπανίας. Τον 12ο και τον 13ο αιώνα, η καρδιά της μετατρεπόταν σε τεράστιο εμπορικό κέντρο και φιλοξενούσε πανηγύρεις αγροτικών προϊόντων και ζώων, οι οποίες διαρκούσαν δύο με τρεις εβδομάδες. Περπατώντας στα σοκάκια, όπως στη Ruelle des Chats –το πιο στενό δρομάκι της Τρουά, που σήμερα ξεκινά από την πιο εμπορική οδό της, τη Rue Emile Zola– δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς εκείνα τα χρόνια. Κι αν πετάξει το drone του πάνω από την πόλη, θα παρατηρήσει πως το ιστορικό κέντρο, που το 1524 καταστράφηκε από πυρκαγιά, μοιάζει από ψηλά να σχηματίζει ένα bouchon, δηλαδή φελλό μπουκαλιού σαμπάνιας.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-3
Τέχνη για όλους. Η Lili «κάθεται» στο Quai des Comtes de Champagne.

Τον 18ο αιώνα, η Τρουά άνθισε χάρη στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής πλεκτών, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τον 20ό αιώνα. Στις αρχές του τελευταίου, υπολογίζεται ότι ο κλάδος πρόσφερε περί τις 25.000 θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, ενώ στα χρόνια του Μεσοπολέμου εδώ είχαν τα εργοστάσιά τους εταιρείες όπως η Lacoste, η Dim και η Petit Bateau. Από τη δεκαετία του 1980, η γαλλική –μαζί με την ευρωπαϊκή– υφαντουργία συρρικνώθηκε, ωστόσο στην Τρουά υπάρχουν ακόμα βιομηχανίες υφασμάτων, ενώ η περιοχή είναι γνωστή για τα magasins d’usines της, τα γνωστά σε εμάς fashion outlets.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-4
Το δημαρχείο της Τρουά. 

Απέναντι από το δημαρχείο, το Troyes La Champagne Tourisme (16 Rue Aristide Briand) είναι το γραφείο τουρισμού της πόλης, απ’ όπου θα προμηθευτείτε έντυπο χάρτη για την περιήγησή σας και θα λύσετε τυχόν απορίες σας. Το φιλικό προσωπικό δεν εξυπηρετεί μόνο τους δίποδους επισκέπτες αλλά και τους τετράποδους. Το 2007, η Τρουά εγκαινίασε το πρόγραμμα Toutourisme («toutou» σημαίνει «σκυλάκος»), που στόχο έχει τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν με το κατοικίδιό τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ζητήστε την ειδική τσάντα, η οποία περιέχει, μεταξύ άλλων, μια λίστα με τοπικές επιχειρήσεις που υποδέχονται σκύλους, αλλά και σακουλάκια για τη συλλογή των ακαθαρσιών.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-5
O γοτθικού ρυθμού Καθεδρικός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου. 

Κοιτώντας τον χάρτη, παρατηρεί κανείς ότι το ιστορικό κέντρο προσφέρεται για περπάτημα, το οποίο θα χαρείτε αν ο καιρός σάς κάνει το χατίρι. Πολλές είναι οι εκκλησίες που κοσμούν την πόλη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου, γοτθικού ρυθμού. Σύμφωνα με την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, χτίστηκε πάνω σε ένα σπίτι στο οποίο είχαν ζήσει δύο άγιοι που διέδωσαν τον χριστιανισμό στην Τρουά τον 3ο αιώνα. Ο ναός φιλοξενεί εντυπωσιακά βιτρό, ενώ το 1862 χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο.

Μουσεία για όλους

Το δεξιό τμήμα του Καθεδρικού Ναού συνορεύει με το Musée d’Art Μoderne (14 Place Saint-Pierre, musees-troyes.com/art-moderne), το μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αναπτύχθηκε γύρω από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης του ζεύγους Πιερ και Ντενίζ Λεβί, βιομηχάνων της πόλης από τον χώρο της υφαντουργίας. Το 1976, το ζεύγος Λεβί παραχώρησε στο γαλλικό κράτος τα έργα, ενώ το μουσείο άνοιξε το 1982. Λόγω ανακαίνισης, μέχρι τα μέσα Απριλίου λειτουργεί μόνο ένας όροφος, όμως αυτός αρκεί για μια περιεκτική περιήγηση στον κόσμο των κυβιστών και των ιμπρεσιονιστών, μεταξύ άλλων. Στους τοίχους του θα αναζητήσετε πίνακες των Μοντιλιάνι, Ματίς και Γκογκέν, ενώ στις προθήκες, γλυπτά των Ροντέν, Ντεγκά και Πικάσο.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-6
Η αρχιτεκτονική της πόλης παίζει και με τα χρώματα.

Από το μουσείο σύγχρονης τέχνης απέχετε πολύ λίγο από μία ακόμα ενδιαφέρουσα πολιτιστική εμπειρία. Το μουσείο Cité du Vitrail (31 Quai des Comptes de Champagne, cite-vitrail.fr), δηλαδή η πόλη των βιτρό, στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο Hôtel-Dieu-le-Comte, όπου τον 12ο αιώνα λειτουργούσε νοσοκομείο για απόρους υπό τη διαχείριση της Καθολικής Εκκλησίας. Η υαλογραφία έχει σπουδαία παράδοση στην Τρουά και στο Cité du Vitrail, σε έναν υπέροχο, δημιουργικό διάλογο φωτός και αρχιτεκτονικής, θα ανακαλύψετε τις ένδοξες καταβολές της, τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στα χρόνια αλλά και την πιο σύγχρονη προσέγγιση, η οποία συχνά ξεπερνά τη θρησκευτική διάσταση για να εστιαστεί στην καλλιτεχνική έκφραση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον τρίτο όροφο του μουσείου, ο οποίος περιλαμβάνει την Galerie des vitraux, ένα μικρό πανόραμα της υαλογραφικής τέχνης, όπου Οι Τρεις Μάγοι του Χέρμαν Ντε Μούνστερ (χρον. 1380) συνυπάρχουν με μουσουλμανικά βιτρό από την Αίγυπτο του 14ου αιώνα και Ο Άγγελος του Ρενέ Λαλίκ (χρον. 1926) συνομιλεί με βιτρό του Αφροαμερικανού καλλιτέχνη Κεχίντε Γουάιλι. Στη σημερινή του μορφή, το Cité du Vitrail άνοιξε το 2022 και περιλαμβάνει και τον χώρο του φαρμακείου του παλιού νοσοκομείου, με δοχεία βοτάνων και ιατρικές συνταγές της εποχής.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-7
H τέχνη του χειροποίητου: εργαλεία στο Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière.

Η επίσκεψη στην Τρουά θα είναι ελλιπής χωρίς μια στάση στο Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière, γνωστό και ως MOPΟ (7 Rue de la Trinité, mopo3.com). Πρώτα απ’ όλα, θα σας κερδίσει το κτίριο, το Hôtel De Mauroy. Το αρχικό οικοδόμημα κάηκε στη φωτιά του 1524 και κατασκευάστηκε εκ νέου το 1556. Εδώ θα ανακαλύψετε περίπου 12.000 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα από τεχνίτες και χειρώνακτες. Η επιβλητική συλλογή του μουσείου συμπληρώνεται από την πολύ ενδιαφέρουσα σκηνογραφία της. Η γέννηση και ανάπτυξή της αποδίδεται σε έναν Ιησουίτη παπά, ο οποίος επιθυμούσε να μη χαθεί η γνώση του χειροποίητου και να συνεχιστεί η εκμάθησή της από νεότερες γενιές. Σε εποχές που η ζωή ενός τεχνίτη δεν ήταν πάντα εύκολη, τα εργαλεία του ωρολογοποιού, του βυρσοδέψη, του χτίστη και του υποδηματοποιού λειτουργούσαν πάντα ως προέκταση των χεριών του.

Andouillette και σαμπάνια

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παρατηρήσετε πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ να τοποθετούν τα τραπεζάκια τους στον πεζόδρομο. Στο εστιατόριο-μπρασερί L’illustré (8 Rue Champeaux, lillustre.com, μενού γκουρμέ 42 ευρώ, μενού μπιστρό 35 ευρώ και παιδικό μενού 9,50 ευρώ) με τα ξύλινα δοκάρια, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της πόλης συναντιούνται για κρεμμυδόσουπα, σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και μέλι και μοσχαρίσιο ταρτάρ, μεταξύ άλλων. Όμως η Τρουά είναι η πρωτεύουσα της andouillette, του γαλλικού λουκάνικου που παρασκευάζεται από έντερο χοιρινού κρέατος, πιπεριά, κρασί, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Δοκιμάστε τη στο L’illustré με τραγανές πατάτες τηγανητές. Επιλέξτε επίσης το πλατό τυριών, το οποίο περιλαμβάνει το ντόπιο τυρί chaource, που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, σε σχήμα κυλινδρικό. Στην Tante Reine (18 Rue Champeaux cheztantereine.fr) οι πόρτες ανοίγουν από το πρωί. Σερβίρεται πρωινό, brunch, απογευματινό τσάι και απεριτίφ. Σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από διακοσμητικό mix n’ match, επιλέξτε κάποιο από τα γλυκά της ημέρας, όπως tarte tatin (ανάποδη μηλόπιτα), σπιτικά κούκις ή μικρά γαλλικά κέικ-μαντλέν. Η κάβα της Tante Reine διαθέτει τοπικές σαμπάνιες (ποτήρι από 7 ευρώ), οι οποίες συνοδεύονται από πιάτα τυριών και αλλαντικών.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-8
Στο Chez Philippe θα απολαύσετε τοπικές σαμπάνιες. 

Εδώ στην Καμπανία, η ώρα του happy hour έχει τους δικούς της ήχους. Είναι η στιγμή που ο φελλός εγκαταλείπει το μπουκάλι και οι παγωμένες φυσαλίδες μεταφέρονται αμέσως στο ποτήρι, σηματοδοτώντας την έναρξη της βραδιάς. Σε ένα από τα πλέον φιλικά στέκια της πόλης, στο μπαρ σαμπάνιας Chez Philippe (11 Rue Champeaux, chez-philippe.fr), ο νεαρός ιδιοκτήτης προτείνει μια λίστα από περίπου 50 ετικέτες, όλες από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς της περιοχής. Η πρώτη εμπειρία γευστικής δοκιμής περιλαμβάνει 3 ποτήρια σαμπάνια των 8 cl στην τιμή των 16 ευρώ. Γιατί, όπως είχε πει και ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, «δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς σαμπάνια. Στη νίκη την αξίζω, στην ήττα τη χρειάζομαι». Προσοχή όμως, καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-9
Δοκιμάστε το τοπικό λουκάνικο andouillette στο L’illustré. 

Αν κάνετε μια νυχτερινή βόλτα στην πόλη, περπατήστε μέχρι το Le Cœur (Quai des Comtes de Champagne). To σύγχρονο έργο τέχνης σε σχήμα καρδιάς είναι το νέο σύμβολο της Τρουά, μια «δαντέλα» από ανοξείδωτο ατσάλι που σχεδιάστηκε από το ζευγάρι ντόπιων καλλιτεχνών Μισέλ και Τιερί Καϊό-Ουέλ και παρήχθη σε εργοστάσιο της πόλης. Το Cœur ζυγίζει ενάμιση τόνο και στέκεται πάνω σε ένα κανάλι, ανάμεσα στο σώμα και στην κεφαλή του «bouchon». Οι κόκκινες αποχρώσεις του προσφέρουν τη δική τους ρομαντική νότα στην πόλη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μια μέρα στην Τρουά της Καμπανίας-10
Η Ruelle des Chats, ο πιο στενός δρόμος τoυ ιστορικού κέντρου. 

Μετάβαση

Η Τρουά απέχει από το Παρίσι 178 χλμ. (2 ώρες οδικώς). Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στην πόλη είναι με τα τρένα που αναχωρούν τακτικά από τον σταθμό Γκαρ ντε λ’Εστ (Gare de l’Εst). Η απλή μετάβαση κοστίζει 33,50 ευρώ (2η θέση). Για εισιτήρια και δρομολόγια: sncf-connect.com.

Διανομή

Αν αποφασίσετε να παρατείνετε τη διαμονή σας στην πόλη, μια καλή επιλογή είναι το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Relais Saint Jean (51 Rue Paillot de Montabert, relais-st-jean.com). Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 11ου-12ου αιώνα του ιστορικού κέντρου. Τα ξύλινα δοκάρια μαρτυρούν το παραδοσιακό «βιογραφικό» του, ενώ η αναπαλαίωσή του έχει λάβει υπόψη την ανάγκη για όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 139 και 265 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο.

Εμπειρία

Περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Τρουά, ο ιστορικός οίκος Champagne Devaux (champagne-devaux.com) ανοίγει τις πόρτες και την κάβα του για επισκέψεις, γευσιγνωσίες, βόλτες με ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες.

Αγορές

H Τρουά φημίζεται για τα magasins d’usines, τα fashion οutlets που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Στο McArthurGlen Troyes θα βρείτε χαμηλές τιμές και ειδικές προσφορές σε ρούχα, αξεσουάρ, υποδήματα και είδη σπιτιού από αγαπημένα brands, μεταξύ των οποίων Lacoste, Nike, Polo Ralph Lauren, Michael Kors, Gant, Lancel, Tommy Hilfiger και Villeroy & Boch. Ανοιχτά 10.00-19.00 καθημερινά (και Κυριακές).

Άλλη μία επιλογή είναι το Marque Avenue Troyes (marquesavenue.com), με οίκους μόδας και αξεσουάρ όπως Adidas, Finsbury, Delsey Paris, Levi’s, Dim και Triumph. Ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-19.00, Σάββατο 09.30-19.00.

Tip

Κάποια καταστήματα και μουσεία στο κέντρο της Τρουά είναι κλειστά τις Δευτέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή