Νέες πτέρυγες φυλακών σε αναμονή

Νέες πτέρυγες φυλακών σε αναμονή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρότατο θέμα του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές συζητήθηκε για πολλοστή φορά χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς ούτε τώρα να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή του. Στον αντίποδα, επιβεβαιώθηκαν τα -κυρίως οικονομικού χαρακτήρα- εμπόδια που θα καθιστούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον εγκλεισμό στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, στοιχειωδώς αξιοπρεπή.

Η συζήτηση έγινε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, με αφορμή την ενημέρωση των μελών της από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χαρ. Αθανασίου, αναφορικά ακριβώς με την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι ο υπερπληθυσμός αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι ενώ στις υφιστάμενες δομές υπάρχουν 9.886 θέσεις, οι κρατούμενοι είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν 12.000. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας στενοχωρεί» είπε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια είτε για τη δημιουργία νέων καταστημάτων κράτησης, είτε για τη λειτουργία νέων πτερύγων. Ως προς το τελευταίο, πάντως, σημείωσε ότι ενώ οι υποδομές είναι έτοιμες, δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που θα τις καθιστούσε λειτουργικές. «Ζητάμε τουλάχιστον 500 υπαλλήλους, σωφρονιστικούς και εξωτερικούς» είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πραγματοποίηση προσλήψεων.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων εκτός φυλακής («βραχιολάκι»), ο κ. Αθανασίου είπε πως υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας της προσφυγής στη δικαιοσύνη των δύο εταιρειών που δεν επιλέχθηκαν για το έργο. Το δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα τις προσφυγές και έτσι η διαδικασία εισάγεται στην τελική ευθεία, πρόσθεσε. «Το μέτρο με το βραχιολάκι θα πάει καλά, πρέπει να το στηρίξουμε όλοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τούτων δοθέντων, και ενώ επισημαίνεται διαρκώς και σε όλους τους τόνους ότι τα διαχρονικά προβλήματα των ελληνικών φυλακών μένουν ουσιαστικά άλυτα, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η προοπτική να υπάρξει πρόβλεψη κάποια στιγμή στο μέλλον ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε κρατουμένους να συνευρίσκονται ερωτικά με συζύγους ή συντρόφους τους εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Εως τότε, ακόμα ηχούν καταγγελίες βουλευτή (του κ. Β. Καπερνάρου) ότι η φυλακή Δομοκού που εγκαινιάστηκε το 2007 δεν έχει νερό για την καθαριότητα των κρατουμένων, ή ότι στο κελί υπ’ αριθμόν 80 στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν ο ένας εκ των τεσσάρων κρατουμένων που «φιλοξενεί» κάνει χρήση της μιας τουαλέτας, οι άλλοι τρεις τον βλέπουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή