Δ. Παπαδημητρίου: Πάγωμα χρέους και αναστολή καταβολής τόκων

Δ. Παπαδημητρίου: Πάγωμα χρέους και αναστολή καταβολής τόκων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει το πάγωμα του δημοσίου χρέους της χώρας σε συνδυασμό με την αναστολή καταβολής τόκων, πρότεινε ο πρόεδρος του Levy Economics Institute, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ινστιτούτου Levy με τίτλο «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι». Το σενάριο αυτό προϋποθέτει σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου μια πολιτική συμφωνία, οι προοπτικές για την επίτευξη της οποίας, είναι όπως διαπίστωσε, περιορισμένες. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy παρέπεμψε στα παράδειγμα της Γερμανίας, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν ουσιαστικά ένας συνδυασμός σχεδίου Μάρσαλ, διαγραφής χρέους και αναστολής καταβολής τόκων, για να υποστηρίξει ότι, με παρόμοιο τρόπο, η Ελλάδα θα κατορθώσει να μειώσει το τεράστιο ποσοστό ανεργίας και να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Από την πλευρά της Ιρλανδίας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας κ. Πάτρικ Χόνοχαν, ερωτηθείς για την πολιτική που επέβαλε η τρόικα στην Ιρλανδία και την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «είναι λάθος να κατηγορούμε το πρόγραμμα προσαρμογής για τη φτώχεια και την ανεργία. Το πρόγραμμα ήταν μία μερική λύση στο πρόβλημα, που ήταν υπερχρέωση που είχε δημιουργηθεί στην ιρλανδική οικονομία» σημείωσε επικεντρώνοντας στη χώρα του. Στην παρουσίασή του, ο κ. Χόνοχαν παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι, με σημείο μηδέν το τέλος του 2007, η απασχόληση στη Γερμανία έχει συνεχίσει μία περίπου απρόσκοπτη ανοδική πορεία, έχει αυξηθεί σημαντικά και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και μόλις τώρα επανέρχεται στα προ κρίσης στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία και στις χώρες της Ευρωζώνης, τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τέλη του 2007. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη μείωση της απασχόλησης ως ποσοστού του εργατικού δυναμικού – σχεδόν 14% από την αρχή της κρίσης. Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε τις πολιτικές της ΕΚΤ για την αποσόβηση του πληθωρισμού «πολύ δυναμικές», αρνούμενος ωστόσο επανειλημμένως να διευκρινίσει ποια θα είναι επόμενα αντισυμβατικά μέτρα που θα ληφθούν.

Ο Μάρεκ Μπέλκα, διοικητής της πολωνικής κεντρικής τράπεζας, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, ανέφερε ότι οι χώρες της Ε.Ε. που δεν θα υιοθετήσουν το ευρώ «είναι εδώ για να μείνουν». Ο κ. Μπέλκα ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, θα συνέφερε μία χώρα σαν την Πολωνία, με βασικό εμπορικό εταίρο την Ευρωζώνη και με ένα τραπεζικό σύστημα στην πλειονότητά του υπό τον έλεγχο τραπεζών από τις χώρες του κοινού νομίσματος, να προσχωρήσει στο ευρώ. Παρουσιάζοντας ωστόσο τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας του, κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι διατηρούμε την περιορισμένη νομισματική μας αυτονομία με αρκετά μεγάλη επιτυχία».

Ο Λιούμπομιρ Λιζάλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας, από την πλευρά του, εξήγησε γιατί δεν συμφέρει χώρες εκτός ευρώ να συμμετάσχουν στην τραπεζική ένωση και χαρακτήρισε το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης που έχει συσταθεί στο πλαίσιό της υπερβολικά μικρό για να παίξει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Τη συζήτηση συντόνισε η Βικτώρια Δενδρίνου, δημοσιογράφος της Wall Street Journal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή