Ελκυστικό, αλλά και αβέβαιο παραμένει το Χ.Α.

Ελκυστικό, αλλά και αβέβαιο παραμένει το Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμόρφωση ελκυστικών αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις συγκρίσιμες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης έχουν επισημάνει ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων. Δεν αυξάνουν όμως τις θέσεις τους, όπως εξηγούν στην «Κ», με δεδομένη την ύπαρξη τριών αβεβαιοτήτων:

• Της έλλειψης ορατότητας για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.

• Της καθυστέρησης που προεξοφλείται στη συζήτηση για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

• Tης πολιτικής αβεβαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πρόοδος σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία μέτωπα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην αγορά. Και αυτό διότι παρατηρείται παράλληλα μια αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος επενδυτικών κεφαλαίων με ποιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που εκτιμούν ότι έχουν προκύψει εκ νέου ευκαιρίες. «Πολλοί από τους επενδυτές που έχουν στα ραντάρ τους ή και στα χαρτοφυλάκιά τους την Ελλάδα είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους αβεβαιότητες και διακυμάνσεις», εξηγούσε σε Ελληνα επιχειρηματία διαχειριστής μεγάλου private equity σε συνάντησή τους στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο επενδυτικού forum για την Ελλάδα.

Τι δείχνουν τα ομόλογα

Ενας πιθανός πρόδρομος δείκτης για το πότε οι ξένοι θα αρχίσουν να επανατοποθετούνται συστηματικά στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η δευτερογενής αγορά ελληνικών ομολόγων, εξηγεί Βρετανός fund manager.

«Εάν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αρχίσουν να επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα και να κλείνουν το spread με την Πορτογαλία, αυτό μπορεί να αποδειχθεί προάγγελος νέων μεγάλων εισροών στο χρηματιστήριο της Αθήνας», εκτιμά. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ελληνικές εισηγμένες αλλά και οι ελληνικές τράπεζες των οποίων οι αποτιμήσεις τόσο ως προς τη λογιστική τους αξία όσο και ως προς τα προβλεπόμενα κέρδη είναι πολύ πιο χαμηλές από ό,τι άλλων ευρωπαϊκών ομοειδών ομίλων.

Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι της Αθήνας σημειώνουν πως παρά τη μεγάλη πτώση της ελληνικής αγοράς, το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων οίκων εμφανίζεται να αναθερμαίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των Eaglevale Partners και της Marathon Asset Management. Η πρώτη, συμφερόντων του Marc Mezvinsky, δηλώνει πως βλέπει ευκαιρίες στις τρέχουσες αποτιμήσεις και η δεύτερη, υπό τον Andrew Rabinowitz, φέρεται να εντείνει τις επαφές τις με τις ελληνικές τράπεζες και για στοιχεία του ενεργητικού τους. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κινηθεί εκ νέου ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή