To «αντάρτικο πόλης» πίσω από τη βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας

To «αντάρτικο πόλης» πίσω από τη βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργό πυρήνα μελών του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» αποκαλύπτει η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στο Χαλάνδρι, νωρίς χθες το πρωί. Οι δράστες κατασκεύασαν και τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της τράπεζας επί της οδού Καποδιστρίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, όπως δήλωσαν στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματά τους στην ιστοσελίδα Zougla.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματικών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) ορισμένα χαρακτηριστικά της συνδεσμολογίας και το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπουν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που κατασκεύασε και πυροδότησε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Η βόμβα αποτελείτο από περίπου 2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, συστοιχία μπαταριών του 1,5 V, ρολόι, πυροκροτητή και λαμπτήρα πυρακτώσεως, ο οποίος, σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν ελαττωματικός, με συνέπεια τη μη πυροδότηση του μηχανισμού. Η εκρηκτική ύλη ήταν συμπιεσμένη μέσα σε μεταλλικό κουτί καφέ και τοποθετημένη μέσα σε σάκο που βρέθηκε έξω από την τράπεζα, μπροστά σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης. Σύμφωνα με διαφορετική εκδοχή που διατυπώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η βόμβα έχει ομοιότητες με εκείνη που εξερράγη στη ΔΟΥ Κηφισιάς τον Σεπτέμβριο του 2013. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης είχε αναλάβει οργάνωση με επωνυμία «Δυνάμεις του Επαναστατικού Τόξου». Και τότε οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla.gr και «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ το κείμενο της προκήρυξης κατέληγε με έκφραση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός.

Πάντως, μιλώντας χθες στην «Κ», πηγή της Αντιτρομοκρατικής εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης να κρύβονται ασύλληπτα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα». Απέδωσε το συμβάν σε άτομα του λεγόμενου αντάρτικου πόλης που βρίσκονται ιδεολογικά και ηλικιακά κοντά στον Νίκο Ρωμανό και ενδεχομένως να είχαν μετάσχει σε εμπρηστικές ή βομβιστικές ενέργειες, όπως στο «The Mall» στο Μαρούσι τον Ιανουάριο του 2013 ή τον εμπρησμό αυτοκινήτων έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάμερες της Eurobank στο Χαλάνδρι κατέγραψαν τις κινήσεις του δράστη, ο οποίος, ωστόσο, έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με λευκό κράνος. Η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκε για την τοποθέτηση βόμβας στις 5.13 π.μ από υπευθύνους ασφαλείας της τράπεζας, περίπου δέκα λεπτά πριν από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων που πήραν μέρος στην επιχείρηση δεν είναι πάνω από 2 ή 3 και προσέγγισαν τον χώρο με δίκυκλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT