Αμαρτίες κομμάτων παιδεύουσιν τέκνα

Αμαρτίες κομμάτων παιδεύουσιν τέκνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα περίμενε κάποιος να είναι διαφορετικά. Το σύνηθες χαμηλό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου για τα εκπαιδευτικά ζητήματα αντανακλά απολύτως το επίπεδο του τρέχοντος προεκλογικού διαλόγου, με τον λαϊκισμό και την επιδερμική συζήτηση να συσκοτίζουν τις πολύ σοβαρές πτυχές των εκπαιδευτικών ζητημάτων.

Ετσι, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συγκαλεί σήμερα πομπωδώς την 33η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να ανακοινώνει τη θεματολογία της. Μάλλον θα εξαγγείλει (για μία ακόμη φορά) την πρόθεσή του για ένα δημοτικό σχολείο με λιγότερα βάρη για τους μαθητές και λιγότερα αντικείμενα αλλά όχι μαθήματα! «Στόχος είναι να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται οι μαθητές και οι γονείς από την “κατ’ οίκον” διδασκαλία» είχε πει στις 28 Νοεμβρίου ο κ. Λοβέρδος, χωρίς να εξηγήσει από ποιους δασκάλους θα γίνονται αυτά και σε ποιες υποδομές. Μήπως θα προσλάβει η χώρα επιπλέον δασκάλους για το ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία προς το παρόν έχουν καταντήσει… πάρκινγκ μαθητών;

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιπλέον στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό έχουν σημασία οι θέσεις του, προσβλέπει σε «ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα αποκαθιστά τη χαρά της γνώσης, θα αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και θα ενισχύει την κριτική σκέψη, πράγμα που απαιτεί ριζική ανανέωση των μεθόδων διδασκαλίας». Βαρετά, χιλιοακουσμένα λόγια που γίνονται ακόμη πιο ανούσια μπροστά στα σχέδια για το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να… τερματίσει τα γκάζια του δικού του λαϊκισμού εξαγγέλλοντας ότι «θα επανεξετάσει και θα αντικαταστήσει το ατελείωτο σημερινό πλέγμα εξετάσεων με έναν διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία», ότι «θα αποδεσμεύσει τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και ότι «θα προχωρήσει στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση». Ωραία σχέδια αλλά ανεφάρμοστα. Η ελεύθερη πρόσβαση, για παράδειγμα, είναι αδύνατον να καθιερωθεί στην Ελλάδα επειδή τα ιδρύματα δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές.

Βέβαια, είναι η οικονομία που προσγειώνει στην πραγματικότητα. «Η οικονομική διάσταση των μέτρων για την εκπαίδευση υπόκειται σε λεπτομερή κοστολόγηση και ιεράρχηση, ενώ η πλήρης ικανοποίησή τους συναρτάται με την οικονομική κατάσταση της χώρας» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στους παροικούντες την εκπαιδευτική Ιερουσαλήμ να διακρίνουν την επόμενη κυβερνητική ημέρα στην εκπαίδευση: Κουλτουριάρικα φληναφήματα που θα κρύβουν κάτω από το ιδεολογικό χαλί της Αριστεράς τα μόνιμα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT