«Απόβαση» ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα

«Απόβαση» ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι συνάδελφοί μου είδαν μια φωτογραφία της ηλιόλουστης Αθήνας που ανέβασα στο facebook και νομίζουν ότι τεμπελιάζω!». Αυτό είναι ένα παράπονο που εκμυστηρεύτηκε ένας ξένος δημοσιογράφος στην «Κ» στο περιθώριο των ανταποκρίσεών του. Από τις αρχές Ιανουαρίου εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ άρχισαν να φτάνουν στην Αθήνα με σκοπό να «βολιδοσκοπήσουν» τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, να «ψυχογραφήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, αλλά και να γνωριστούν με το άρτι συσταθέν «Ποτάμι» – που η μετάφραση της ονομασίας του από μόνη της αρκεί για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Κατοικοεδρεύουν στα ξενοδοχεία στα πέριξ του Συντάγματος αλλά και του Μουσείου της Ακροπόλεως, ανάλογα πάντοτε με το budget, και «οργώνουν» κυριολεκτικά όλη την Αθήνα, ακολουθώντας υποψηφίους και ψηφοφόρους, καταγράφοντας τον παλμό της Αθήνας εν καιρώ κρίσης. Πολλοί ζητούν οδηγίες και κατευθύνσεις από τους Ελληνες ειδήμονες, ενώ άλλοι επιστρατεύουν τον αυθορμητισμό τους για να επικοινωνήσουν με τους Ελληνες πολίτες – όπως μια ομάδα Ιταλών δημοσιογράφων που έκανε «δημοσκόπηση» ρωτώντας τους συνδαιτυμόνες σε καφέ και ταβέρνες στο Μοναστηράκι. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την καλύτερη παρουσίαση της προεκλογικής Ελλάδας είναι χαρακτηριστικός, καθώς «αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα στο Παρίσι τέσσερις εβδομάδες τώρα θα μονοπωλούσατε τα ευρωπαϊκά μίντια», μας επισημαίνουν. «Κάθε δύο ώρες μου υπενθυμίζει ο αρχισυντάκτης μου ότι οι ανταγωνιστές μας έχουν ήδη ανανεώσει τα άρθρα τους για την Ελλάδα» υπογραμμίζει ένας εξ αυτών.

«Η Ρένα Δούρου και ο Χάρης Θεοχάρης, ως νέοι και σε θέσεις-κλειδιά του δημοσίου βίου, αποτέλεσαν τους πιο περιζήτητους συνομιλητές για τους ξένους συναδέλφους» σχολιάζουν. Ωστόσο στην πλειονότητά τους τα ξένα μέσα που πραγματοποίησαν ρεπορτάζ κατά την προεκλογική περίοδο έδωσαν βήμα περισσότερο από ποτέ στους πολίτες. «Στις προηγούμενες εκλογές, εν μέσω της υλοποίησης του προγράμματος διάσωσης, δίναμε προτεραιότητα στους οικονομικούς δείκτες» αναφέρει στην «Κ» ο Bernhard Niebruegge, ειδικός ανταποκριτής στο ARD για την Ελλάδα, «τώρα αναδεικνύουμε και την κοινωνική πραγματικότητα, τη φτώχεια αλλά και τις σκέψεις των Ελλήνων φορολογουμένων». Ο ομοεθνής του, Jan Gänger, αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα n-tv.de, ομολογεί ότι επιστρέφοντας στο Βερολίνο δεν έχει σταματήσει να περιγράφει όσα διαπίστωσε εκ του σύνεγγυς στην Αθήνα. «Αν στη Γερμανία είχαμε τόσο παρατεταμένη και υψηλή ανεργία, ο κοινωνικός ιστός θα είχε πλήρως διαλυθεί» σημειώνει, «στην Ελλάδα, όμως, δεν αντίκρισα κάτι τέτοιο. Αναζητώντας τον αφανή ήρωα ανακάλυψα πρωτίστως την οικογένεια και δευτερευόντως την κοινωνία των πολιτών». Aπό την πλευρά της η Ιταλίδα Federica Bianchi, δημοσιογράφος στην Espresso, έχοντας ήδη έρθει δέκα φορές για ρεπορτάζ σχετικά με την κρίση, παρατηρεί σήμερα ότι «οι περισσότεροι Ελληνες έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους προς το οικονομικότερο».

Συνομιλώντας, άλλωστε, με Ελληνες κάθε ηλικίας και προέλευσης πολλά ερωτήματα διασαφηνίζονται. «Η πλειονότητα των Ελλήνων μοιάζει να έχει χάσει την πίστη της στο πολιτικό σύστημα και προσδοκά μια νέα αρχή, αναζητεί λόγους για να ελπίσει σε κάτι» σχολιάζει στην «Κ» η Γερμανίδα δημοσιογράφος στην εφημερίδα Die Welt, Silke Mülherr, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Την ίδια αίσθηση συμμερίζεται και η Selin Yildirim, ανταποκρίτρια στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, που έφθασε για πρώτη φορά στην Αθήνα προχθές, γνωρίζοντας μόνον τα προγνωστικά των εκλογών, αλλά άρχισε ήδη να «διαβάζει» πίσω από τα νούμερα. «Πολλοί Ελληνες μου λένε ότι δεν έχουν πειστεί από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα το ψηφίσουν για να του δώσουν μια ευκαιρία να δοκιμαστεί στην εξουσία, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ένα σχετικό ρίσκο».

Η περίφημη πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί συχνά πονοκέφαλο στους ανταποκριτές, που καλούνται εύληπτα και συχνά εντός λίγων λεπτών ή γραμμών να δώσουν στο δικό τους κοινό να καταλάβει τις προθέσεις του κόμματος. «Ρώτησα έναν ψαρά στην κεντρική αγορά αν έχει αναρωτηθεί πώς πρέπει η Μέρκελ να εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι οι Ελληνες θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα χρήματα, χωρίς ο Τσίπρας να τηρήσει τους όρους των συμφωνηθέντων» περιγράφει η Silke Mülherr, «“εμάς μας μιλάει συνέχεια για αλληλεγγύη, αλλά όχι για το ποιος ουσιαστικά θα επιστρέψει τα χρήματα. Το ότι οι Γερμανοί θέλουν να μάθουν τι θα απογίνει με τα χρήματα είναι κατά κάποιον τρόπο κατανοητό” απάντησε αφοπλιστικά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή