ΥΠΠΟ: Συνέχεια με «ανανεωτικές ρηγματώσεις»

ΥΠΠΟ: Συνέχεια με «ανανεωτικές ρηγματώσεις»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων ωρών ξεκίνησε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού το οποίο, μετά την εκ νέου συγχώνευσή του με το Παιδείας, φέρει τον μακρόσυρτο τίτλο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αλλά και με εκατέρωθεν αμηχανία, εκείνων που έφυγαν και εκείνων που ήρθαν. Οι πρώτοι για να κάνουν απολογισμό του έργου τους και οι δεύτεροι για να αναγγείλουν τις δεσμεύσεις και τις θέσεις τους.

Ρήξη, ανατροπή αλλά και… συνέχεια. Αυτά επαναλάμβανε η νέα ηγεσία του υπουργείου, εξαπολύοντας ταυτοχρόνως βολές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά για την απουσία του από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την έλευση του Αλέξη Τσίπρα. Κι όλα αυτά μπροστά σ’ ένα ανυπόμονο ακροατήριο υπαλλήλων και μη, που άλλοτε αποδοκίμαζε και άλλοτε επικροτούσε.

Δεν είναι ένα υπουργείο που απευθύνεται σε μία ελίτ, είπε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι η επένδυση στον πολιτισμό έχει πολλαπλασιαστή ο οποίος ξεπερνά το 3%. Αναφέρθηκε στα 5.000 άτομα που απασχολούνται στο υπουργείο, το οποίο χαρακτήρισε έναν «από τους μεγαλύτερους εργοδότες», ασκώντας κριτική για τη νέα του σύνθεση: «Είναι σαφώς προτιμότερο και συστηματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς, μόνο του, κι όχι όταν ξεκινάει όπως τώρα».

Για τα θέματα του υπουργείου: Αρχαιότητες, σύγχρονος πολιτισμός, αθλητισμός, είπε πως είναι μια τριπλή πρόκληση που πρέπει να συνεχιστεί, ότι το υπουργείο μπορεί να γίνει ναυαρχίδα στην ανάπτυξη της χώρας, εξήρε το έργο της γ.γ. Λίνας Μενδώνη και έκλεισε με την ευχή: «Η χώρα να μην μπει στον πειρασμό, επικαλούμενη τον φόβο για τα χειρότερα, κάτι πολύ χειρότερο που είναι η αβάσιμη και ψεύτικη ελπίδα».

«Η κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής, αλλά εντός ενός πλαισίου συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού κράτους», είπε σαν πήρε τον λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς. Για τη συγχώνευση του υπουργείου υποστήριξε πως «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πράξη καταβρόχθισης του πολιτισμού διά της παιδείας». Ο πολιτισμός πρόσθεσε είναι το όλον. Και για εκείνους που έχουν παράπονο τόνισε πως το υπουργείο «είναι παροχή μέσων, ουδέτερα, χωρίς επιβολή γούστου, κανόνων, αισθητικής». Για τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σημείωσε πως τα υπουργεία είναι για να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι να τον ταλαιπωρούν, ότι θέση τους είναι «η πλήρης πολιτική αχρωματοψίας» και ότι δεν ενδιαφέρονται τι ψήφισε ο καθένας, και πως όλοι μαζί «κάνουμε μια δουλειά για να τσουλήσει η χώρα».

Για «ομαλότητα και συνέχεια αλλά με ανανεωτικές ρηγματώσεις» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δίνοντας το στίγμα του για το τι θέλει να κάνει στο υπουργείο. Συγκινημένος, «διότι υπηρετώ αυτό που υπηρετεί το υπουργείο Πολιτισμού επί δεκαετίες», υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός πρέπει «να συμπυκνώνει χωρίς να ποδηγετεί μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο». Εθιξε το θέμα της πολιτικής των εκθέσεων, υποστηρίζοντας πως «συχνά καυχιόμαστε ότι εξάγουμε τις αρχαιότητές μας, αλλά συχνά λησμονούμε τι πρέπει να παίρνουμε ως αντάλλαγμα». Διαφοροποιήθηκε με την πολιτική των προκατόχων του «γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε με βάση αυτά που προηγήθηκαν», προσθέτοντας πως «πολιτισμός είναι ό,τι συνετέθη στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους το οποίο περιέχει την παράδοση και το σύγχρονο, τον λαϊκό πολιτισμό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Τσιτσάνη με τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, τον Θεόφιλο μαζί με τον Τσαρούχη, τον Παπαλουκά και τον Μόραλη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή