ΙΟΒΕ: Θετικές προοπτικές για την οικονομία, απαραίτητη η συμφωνία με την Ευρώπη

ΙΟΒΕ: Θετικές προοπτικές για την οικονομία, απαραίτητη η συμφωνία με την Ευρώπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2015 «βλέπει» το ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του που παρουσιάστηκε χθες, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συμφωνίας της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. «Οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές για την οικονομία, αλλά είναι απαραίτητη η συμφωνία με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος για την οικονομία.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία αυτή και ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστέρησης ούτε καν ώς το καλοκαίρι, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι το ζητούμενο της παραμονής στην Ευρωζώνη είναι να πλησιάσει η οικονομία τις οικονομίες των άλλων χωρών. Και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του χρέους λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειάς του και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό η παρουσία του χρέους δυσχεραίνει την ανάπτυξη.

Κατά τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική πορεία της οικονομίας και αφορούν: 1) να μην διακινδυνεύσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη,η 2) να έρθουν επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισ. τον χρόνο και 3) να υπάρξει συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αμοιβαία επωφελής, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι το νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ενίσχυση του πρώτου, που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση, αποτελεί μια πρόκληση, αλλά σημείωσε ότι στόχος του Ιδρύματος είναι να συμβάλει στο έργο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2015, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή κ. Αγγελο Τσακανίκα, η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,3%, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,4%, ενώ θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,1%-0,2%.

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο τείνει να συμβάλει με δύο σημαντικές θετικές συνθήκες. Αφενός η μείωση των τιμών ενέργειας διεθνώς σηματοδοτεί μείωση του κόστους και δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και των εξαγωγών. Αφετέρου, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ επίσης συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της αύξησης της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.

Κατά το ΙΟΒΕ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η επιφυλακτικότητα εντός και εκτός Ελλάδος θα είναι υψηλή, επιδρώντας ανασταλτικά στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή