Ολάντ: Να τηρηθούν οι κανόνες της Ε.Ε.

Ολάντ: Να τηρηθούν οι κανόνες της Ε.Ε.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συνέπεσε με την κυριαρχία του «ελληνικού ζητήματος» σε όλα τα πεδία συζητήσεων, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, καθώς οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν θέσεις, στέλνουν μηνύματα και αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ολάντ φρόντισε να επισημάνει ότι, μετά τέσσερα χρόνια διαρκούς επαναφοράς του ελληνικού προβλήματος στο προσκήνιο, έχει φθάσει η ώρα να δοθεί μία μακροχρόνια λύση. Συνέδεσε, ωστόσο, αυτό το θετικό για την Αθήνα μήνυμα με την τήρηση ενός αυστηρού πλαισίου κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο κ. Ολάντ τόνισε προς τον πρωθυπουργό ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης, ενώ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για τη συμφωνία – γέφυρα που ζητεί η Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της οικονομίας. Ως επιβεβαιωτική της στάσης του αυτής θεωρούν τη δημόσια αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους, ο οποίος «πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία. Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ολάντ να απαντήσει στις πιεστικές, πλέον, διαρροές, κυρίως του Βερολίνου, ότι χωρίς συνέχιση του προγράμματος η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα. Επανέλαβε ότι θα πρέπει, εκτός από τους κανόνες, να υπάρχει σεβασμός και στην ισοτιμία των κρατών-μελών, καθώς και ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε.

Ο κ. Ολάντ σκιαγραφώντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν όλοι, προκειμένου να βρεθεί λύση, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές, στην ανάγκη σεβασμού έναντι των ευρωπαϊκών κανόνων, κάτι που, όπως πρόσθεσε, ούτε για τη Γαλλία ήταν εύκολο και, τέλος, στην τήρηση των δεσμεύσεων σε σχέση με το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και δημοσίως αυτό που προσδοκά από το Παρίσι, να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο, αντίβαρο στη γερμανική επιρροή. Μίλησε για ανάγκη μιας νέας συμφωνίας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε σε μία συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. «Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως εγγυητή της Ενωμένης Ευρώπης, ως πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής», επισήμανε. Χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την πρότασή του και εκ νέου ζήτησε χρόνο και την απαραίτητη ανάσα για την υλοποίησή της. Ρεαλιστικές χαρακτήρισε και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το χρέος. Αποτιμώντας, τον κύκλο των ευρωπαϊκών επαφών του εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι βρήκε «ευήκοα ώτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή