145 έτη φυλάκισης σε Σύρο για Φαρμακονήσι

145 έτη φυλάκισης σε Σύρο για Φαρμακονήσι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «πλάτες» 21χρονου Σύρου «έπεσαν» οι έντεκα νεκροί από το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, αποφαινόμενο ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους, του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 145 ετών και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σύρου, ωστόσο, δεδομένης της αντίθετης πρότασης του εισαγγελέα της έδρας αλλά και ενός μέλους της συνθέσεως του δικαστηρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η απόφαση θα είναι διαφορετική στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου όπου η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Ο κατηγορούμενος πάντως αρνείται από την πρώτη στιγμή ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοιαρίου που βυθίστηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου στις 20 Ιανουαρίου 2014, ενώ με την άποψη αυτή συγκλίνουν και οι μαρτυρίες των Αφγανών και Σύρων μεταναστών που διεσώθησαν. Σύμφωνα με αυτούς, για το ναυάγιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες, ευθύνεται το σκάφος του Λιμενικού στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν εξαιτίας της ταχύτητας που ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα.

Οπως ανέφερε ο 21χρονος Σύρος, είχε επιβιβαστεί στη βάρκα, όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα. Οπως είπε, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό τη Σουηδία. Μάλιστα, κατέθεσε ότι χρειάστηκε να πληρώσει δύο φορές τον Τούρκο διακινητή, καθώς, την πρώτη φορά που επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από ξηράς, εντοπίστηκαν από τις Αρχές και γύρισαν πίσω.

Η έρευνα για τυχόν ευθύνες λιμενικών για το ναυάγιο έχει τεθεί στο αρχείο, με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Προ ημερών, οι διασωθέντες του ναυαγίου κατέθεσαν προσφυγή για την υπόθεση του Φαρμακονησίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στην έκθεση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η εισροή υδάτων στο πλοιάριο οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο ρυμούλκησης από το λιμενικό σκάφος. «Υπό αυτές τις συνθήκες, τις συνθήκες κυματισμού, την υψηλή θέση του κέντρου βάρους (λόγω της ύπαρξης του συνόλου των επιβατών στο κατάστρωμα και την έλξη του σχοινιού ρυμούλκησης εκ των άνω), η ανατροπή του σκάφους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναπόφευκτη», σημειώνεται.

Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης του 21χρονου Σύρου, «με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου επωμίσθηκε μια ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης ανήκει αλλού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή