Πολυσχιδής εθελοντισμός στη Σχολή Μωραΐτη

Πολυσχιδής εθελοντισμός στη Σχολή Μωραΐτη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μάθουν τα μυστικά του παραδοσιακού αργαλειού από τους δεξιοτέχνες της «Μαργαρίτας», θα κάνουν «σλάλομ» καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια υπό την καθοδήγηση του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), θα δημιουργήσουν μια νοητή «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις προκλήσεις της ζωής μαζί με τα μέλη της «Μέριμνας».

Αυτές είναι μόνον μερικές από τις δραστηριότητες που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι δώσουν αύριο το «παρών» στη Σχολή Μωραΐτη (Αγίου Δημητρίου και Παπαναστασίου, Π. Ψυχικό) από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. «Human Βeing Ηuman» έχει εύστοχα ονομαστεί η πολυσχιδής ημερίδα που υλοποιεί η Κοινότητα της Σχολής Μωραΐτη μαζί με 25 κοινωφελείς οργανώσεις. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι 40 βιωματικές δράσεις, ισότιμα χωρισμένες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που στοχεύουν στην ανάδειξη του εθελοντισμού. Το εν λόγω σχολείο έχει έντονη παρουσία στη φιλανθρωπία εδώ και δεκαετίες. Πρωτοβουλίες όπως το «Πανηγύρι των Μαθητών» και η «Νύχτα των Χριστουγέννων» έχουν γίνει πλέον θεσμοί. «Αυτή τη φορά, όμως, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη. Σε μια εποχή με συνεχώς αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα και έντονη ανέχεια, η αποστασιοποιημένη παροχή υλικής βοήθειας μοιάζει να μην αρκεί. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε στους νεαρούς μαθητές, που αποτελούν και το μέλλον της κοινωνίας, την ενσυναίσθηση, όχι δηλαδή να προσφέρουν απρόσωπα χρήματα ή τρόφιμα στους έχοντες ανάγκη, αλλά να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να μπορέσουν να μπουν στα παπούτσια τους».

Με αυτή τη φιλοσοφία έχει σχεδιαστεί και το «Human Being Human», το οποίο είναι ένα ανοικτό event με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, προβολές και παιχνίδια για όλα τις ηλικίες και τα γούστα, με απώτερο σκοπό την ισότιμη κοινωνική προσφορά από όλους προς όλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ Δημοτικού για τους κινδύνους του διαδικτύου μέσα από θεατρικό παιχνίδι, από την ομάδα Πληροφορικής «Φίλοι του Ιδρύματος Θεοτόκος». Αντίστοιχα, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» θα στήσει μια «κινητή εγκυκλοπαίδεια Alzheimer» και θα λύσει τις απορίες των εφήβων σχετικά με τη γνωστή ασθένεια. Ανάλογες πληροφορίες θα δώσει η Πανελλήνια Ενωση Σπάνιων Ασθενειών σε παιδιά και εφήβους, μέσω διαφορετικών, προσαρμοσμένων στις διαφορετικές ηλικίες εργαστηρίων. Παράλληλα, άλλα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη συμμετοχική παράσταση «Μαρμελάδα» από τους «Μικρούς Γίγαντες», με κούκλες, μάσκες και ζωντανή μουσική, ενώ μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές θα δουν το ντοκιμαντέρ της Action Aid «Εθελοντικό Ταξίδι Αναδόχων στην Κένυα» και θα ενημερωθούν και για την παγκόσμια πλατφόρμα εθελοντισμού Glovo. Μεταξύ άλλων, οι έφηβοι θα μπορέσουν να αντιληφθούν το έργο και τον τρόπο δουλειάς των συμμετεχόντων κοινωφελών οργανισμών.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα γίνεται συλλογή βιβλίων για παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών, τα οποία θα προσφερθούν στο Libraby4all, που προμηθεύει βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία μέσω του Δεσμός Direct θα προωθηθούν σε πιστοποιημένες οργανώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, www.humanbeinghuman.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή