Αντιδράσεις στη γερμανική Βουλή

Αντιδράσεις στη γερμανική Βουλή

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής αναμένεται να ψηφίσουν αύριο την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η χώρα μας προκαλεί ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ, ενώ ακόμη και στο αδελφό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) θα πρέπει να περιμένουμε διαρροές, αφού η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με τις πρόσφατες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, συνήθης ύποπτος στο «ανθελληνικό» μέτωπο, καθώς συστηματικά αμφισβητεί και καταψηφίζει τα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, σκέφτεται να παραιτηθεί με αφορμή την ψηφοφορία για την 4μηνη παράταση του προγράμματος. Δημοσιογραφικές εικασίες τον εμφανίζουν έτοιμο να μεταπηδήσει στην ευρωφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ασκεί άλλωστε έντονες πιέσεις από τα δεξιά στην Ενωση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Πέντε βουλευτές των Βαυαρών εταίρων της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν το αίτημα αύριο, ενώ τις τελευταίες ώρες πριν από την αποψινή κοινή συνεδρίαση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους αντάρτες. Φρόντισε να τους καθησυχάσει ότι η συμφωνία αφορά χρήματα που είχαν ήδη προβλεφθεί από το υπάρχον πρόγραμμα και πως οι δόσεις θα διατεθούν μόνο έπειτα από αυστηρό έλεγχο. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι το «όχι» του στην πρώτη επιστολή Βαρουφάκη είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: να αποδείξει στους βουλευτές και ψηφοφόρους του κόμματός του ότι η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τα συμφέροντά της.

Επιφυλάξεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της Linke, καθώς είναι πολύ πιθανό η αριστερή πτέρυγα, που εκφράζει επιφυλάξεις για την παράταση του προγράμματος, να επιλέξει την αποχή. Το κόμμα αναμένεται να αποφασίσει τη συνολική του γραμμή αύριο, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι CDU και Σοσιαλδημοκράτες διαθέτουν πάνω από 80% των εδρών στη γερμανική Βουλή, δηλαδή 504 από τις 631. Συνεπώς οι διαρροές δεν πρόκειται να αλλάξουν τους συσχετισμούς, απλώς απηχούν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης στη Γερμανία μπροστά στην προοπτική ενός τρίτου κατά σειρά πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόλις ένας στους πέντε Γερμανούς (21%) υποστηρίζει αυτό το ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή