Η δυναμική επιστροφή τριών σινεφίλ «μύθων»

Η δυναμική επιστροφή τριών σινεφίλ «μύθων»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από μια 15ετία, σχεδόν, έκαναν την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά οι κινηματογράφοι multiplex, πολλοί έσπευσαν να κηρύξουν το τέλος της μικρής, συνοικιακής αίθουσας, η οποία μαζί με τις κάπως μεγαλύτερες του κέντρου αποτελούσε έως τότε τον τρόπο να βλέπουμε κινηματογράφο. Πράγματι, αρκετές αίθουσες έκλεισαν. Σχεδόν όλες είδαν τις εισπράξεις τους να περιορίζονται σημαντικά και αυτό πολύ πριν από την κρίση, που για κάποιους έδωσε τη χαριστική βολή. Κι όμως, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σε πείσμα των αρνητικών προγνώσεων, τρεις παλιοί και αγαπημένοι αθηναϊκοί κινηματογράφοι επαναλειτούργησαν από τις αρχές του φθινοπώρου. Και πάνε καλά.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι –περισσότερο και από τον αριθμό των εισιτηρίων– θετικότερα κάθε μέρα. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος και μας παρακινεί να συνεχίσουμε» μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της New Star Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την «ανάσταση» της «Αλκυονίδας» και του «Στούντιο». Οι δύο κινηματογράφοι, οι οποίοι από τη δεκαετία του ’70 και εξής εκπαίδευσαν κινηματογραφικά –αλλά και κοινωνικοπολιτικά– χιλιάδες ανθρώπους, ανακαινίστηκαν και ξανάνοιξαν με σκοπό να ξαναπιάσουν το νήμα και να υπηρετήσουν την καλή ταινία τέχνης, καθώς και την καλλιτεχνική δραστηριότητα εν γένει.

Νεανικό κοινό

Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό, όπως μας ανέφερε ο κ. Κοσσυβάκης, είναι η «ποιότητα» του κόσμου που έρχεται. «Μιλάμε κυρίως για νεανικό, δυναμικό κοινό το οποίο ψάχνεται και ανακαλύπτει σ’ εμάς πράγματα που δεν παίζονται αλλού και γι’ αυτό μας προτιμά. Φυσικά, υπάρχουν και οι 40άρηδες-50άρηδες που έχουν ζήσει τις παλιές εποχές του σινεμά και επιστρέφουν τώρα με τα παιδιά τους ή και σε μεγάλες παρέες. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ένα τέτοιο γκρουπ 30 ατόμων, όλοι παλιοί συμφοιτητές, έδωσαν ραντεβού εδώ για να θυμηθούν πως παρακολουθούσαν σινεμά, τότε, στην Αλκυονίδα».

Για να έρθει, όμως, ο κόσμος, χρειάζονται από μέρους του αιθουσάρχη και τα κατάλληλα κίνητρα. Στην «Αλκυονίδα» και στο «Στούντιο» η πρακτική είναι «φεστιβαλική». Ολες οι ταινίες, παλιές και νέες, έχουν μια προβολή την ημέρα, ώστε το σινεφίλ κοινό να έχει πολλές επιλογές, αλλά και τη δυνατότητα να δει παραπάνω από ένα φιλμ. Παράλληλα, σε καθημερινή βάση υπάρχουν διευκολύνσεις ως προς το εισιτήριο, με ειδική έκπτωση για τους ανέργους (3 ευρώ) και ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ για δύο ταινίες. Τέλος, η λειτουργία του σινεμά και ως πολυχώρου τέχνης με παράλληλες εκδηλώσεις ενισχύει ακόμα περισσότερο τη λογική της ανάδειξης του δημιουργού, σύμφωνα με την οποία άλλωστε επιλέγονται και οι ταινίες που προβάλλονται εκεί.

«Στρατηγική» στη διανομή

Λίγο πιο «συνοικιακά» τώρα, στο Παγκράτι, ένα άλλο ιστορικό σινεμά, το «Πτι-Παλαί» διανύει επίσης τους πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας του, αφού περιήλθε στην ιδιοκτησία των αδελφών Στεργιάκη της ΑMΑ Films και του «Αστυ». Κι από εδώ τα νέα είναι ενθαρρυντικά. «Πάμε καλά σε σχέση και με τις προσδοκίες μας, βασιζόμαστε στους σινεφίλ που έρχονται απ’ όλη την Αθήνα, όχι μόνο από τη γειτονιά, για να δουν ποιοτικές καλλιτεχνικές ταινίες» μας λέει ο Γιώργος Στεργιάκης, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένος να στηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια, καθώς τη θεωρεί σημαντική. Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει και το ζήτημα των «στρατηγικών» επιλογών της διανομής: «Οταν ένας διανομέας επιλέγει να ανοίξει μια τέτοια ταινία σε 6-7 κινηματογράφους, επί της ουσίας καταδικάζει τις μικρότερες αίθουσες και τους κινηματογράφους της γειτονιάς. Εμείς ακολουθούμε την τακτική των 1-2 αιθουσών και η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα, ενώ τα σινεμά έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ζωντανά και να συνεχίσουν να προσφέρουν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό και οι παραγωγοί να ακούνε τη γνώμη των αιθουσαρχών, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τους τρόπους και τις συνήθειες του κοινού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή