Πρώτο βήμα για την τεχνική σχολή κινηματογράφου

Πρώτο βήμα για την τεχνική σχολή κινηματογράφου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια είδηση την οποία περίμενε εδώ και καιρό η κινηματογραφική κοινότητα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟΑ αναθέτει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών με σκοπό την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Οπως αναφέρεται: «Η ίδρυση και η λειτουργία της νέας σχολής αποσκοπούν στην κατάρτιση τεχνικών υψηλής εξειδίκευσης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, τόσο της εγχώριας παραγωγής όσο και για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές».

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ορίστηκε ο ο καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολος Καρακάσης. Σε επικοινωνία μας, ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι ειδικότητες που θα καλυφθούν θα αφορούν τόσο την παραγωγή (εικόνα, ήχος κτλ.) όσο και τη μετα-παραγωγή (μοντάζ, ψηφιακά εφέ, επεξεργασία ήχου, animation). Οι ομάδες που θα συντάξουν τα προγράμματα σπουδών θα αποτελούνται από έναν καθηγητή ελληνικού ΑΕΙ, έναν αναγνωρισμένο επαγγελματία του κάθε κλάδου, συν δύο καθηγητές των σχετικών ειδικοτήτων από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάση, πρώτη δουλειά των ομάδων θα είναι μια εκτεταμένη διαβούλευση με τους φορείς, τις ενώσεις και τους παραγωγούς του χώρου, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιες είναι οι ελλείψεις. Πρέπει να σημειωθεί πως οι 260.000 ευρώ που προβλέπει το παρόν σχέδιο αφορούν μόνο την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης – η εκ βάθρων δημιουργία της νέας σχολής είναι σαφώς μια πολύ πιο δαπανηρή και περίπλοκη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή