Νομοσχέδιο για ενιαίο οπτικοακουστικό φορέα: Απορίες και προοπτικές

Νομοσχέδιο για ενιαίο οπτικοακουστικό φορέα: Απορίες και προοπτικές

Διαβεβαιώσεις για τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έλαβε χθες η κινηματογραφική κοινότητα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο οπτικοακουστικό φορέα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, ο νέος νόμος περί οπτικοακουστικών έχει κατατεθεί εδώ και κάποιες μέρες στη Βουλή, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ πλέγμα νέων ρυθμίσεων και τροποποιήσεων που αφορούν ζητήματα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, καθώς και της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας. Με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται την προσεχή Τετάρτη, είχε ενδιαφέρον η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε χθες η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναπτυχθούν προβληματισμοί, να τεθούν ερωτήματα και να διασαφηνιστούν επιμέρους –αλλά κρίσιμες– πτυχές του πλαισίου που συγχωνεύει Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ (θα συνεχίσουν να υφίστανται ως γενικές διευθύνσεις), με τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, υπεύθυνου στο εξής για την άσκηση της οπτικοακουστικής πολιτικής στη χώρα.

Παρότι πρακτικά όλοι οι παριστάμενοι χαιρέτισαν τη στρατηγική σύμπτυξη των αρμοδιοτήτων του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του νέου φορέα, ειδικά σε σχέση με την επόμενη μέρα του ελληνικού κινηματογράφου. «Η προστασία του ΕΚΚ και των επιλεκτικών του προγραμμάτων αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα», επισήμανε η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου, σημειώνοντας πως το προς ψήφιση νομοσχέδιο δεν αναφέρει καθόλου τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία αποτελούν τον βασικότερο «αιμοδότη» νέων ή πιο έμπειρων κινηματογραφιστών που ξεκινούν ένα καινούργιο έργο. Τη σημασία της συνέχισης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων τόνισε και ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ (και εκ των βασικών διαμορφωτών του νομοσχεδίου) Λεωνίδας Χριστόπουλος διαβεβαίωσε πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΚ και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία άλλωστε προστατεύονται από τον εν ισχύι νόμο 3905 του 2010.

Ενα άλλο, πιο διαχρονικό αυτή τη φορά, θέμα, που τέθηκε από τον έμπειρο Γιώργο Τσεμπερόπουλο και άλλους, ήταν αυτό της υποχρηματοδότησης του Κέντρου· υπολογίζεται πως σήμερα η χρηματοδότηση ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο συνολικά για όλα τα έξοδα του οργανισμού, υποπολλαπλάσια δηλαδή από τα ποσά που διαχειρίζεται το ΕΚΟΜΕ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, στόχος είναι αυτό το ποσό να αυξηθεί σημαντικά μέσω της ανακατεύθυνσης έως και του 50% των τελών των συνδρομητικών καναλιών υπέρ του ελληνικού σινεμά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Η λέξη «έως» της παραπάνω διατύπωσης, βέβαια, είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας.

Εως το 50% των τελών της συνδρομητικής τηλεόρασης θα κατευθύνεται στο ελληνικό σινεμά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Παύση στις αιτήσεις

Επόμενο ζήτημα που τέθηκε είναι αυτό των υφιστάμενων υποχρεώσεων του ΕΚΟΜΕ προς παραγωγές οι οποίες έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του cash rebate και αναμένουν πληρωμή. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό πως από τις 5 Μαΐου θα υπάρξει προσωρινή παύση στις υπαγωγές προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκκρεμότητες. «Στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών, βασικό μέρος της δουλειάς μας θα είναι να καθησυχάζουμε ξένους συνεργάτες προκειμένου να μη διαλυθούν πρότζεκτ που βρίσκονται στα σκαριά», είπε χαρακτηριστικά ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς της Heretic. «Από τις 404 αιτήσεις υπαγωγής που έχουμε από την έναρξη του προγράμματος, έχει αποπληρωθεί περίπου το 50%. Από τον περασμένο Οκτώβρη και μετά έχουμε κάνει υπαγωγές ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα στο 2024 έχουν καταβληθεί 25 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των αιτήσεων είναι τεράστιος και για αυτό θα υπάρξει μια παύση λίγων μηνών, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης. Οι αποπληρωμές ωστόσο θα συνεχιστούν κανονικά αυτό το διάστημα», απάντησε σχετικά ο κ. Χριστόπουλος.

Το βιβλίο

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους χθες, τα σωματεία των εκδοτών βιβλίου ζητούν τη διευρυμένη εκπροσώπησή τους στο 13μελές διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα για την πολιτική του βιβλίου, η ίδρυση του οποίου εντάσσεται στο νομοσχέδιο των οπτικοακουστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή