Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ματς πόιντ στην καρδιά της Ζεντάγια

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ματς πόιντ στην καρδιά της Ζεντάγια

«Οι αντίπαλοι». Ενα ερωτικό τρίγωνο με την ένταση και τον ρυθμό του επαγγελματικού τένις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντίπαλοι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2024, 131΄)
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Ερμηνείες: Ζεντάγια, Τζος Ο’ Κόνορ, Μάικ Φάιστ

Από τους πιο ενδιαφέροντες και πολυπράγμονες κινηματογραφιστές των τελευταίων ετών, ο Λούκα Γκουαντανίνο αυτή τη φορά μας σερβίρει ένα γεμάτο ένταση ερωτικό τρίγωνο, τυλιγμένο μέσα στην ατμόσφαιρα του φοβερά ανταγωνιστικού κόσμου του επαγγελματικού τένις. Η Τάσι (Ζεντάγια), άλλοτε παιδί-θαύμα του αθλήματος και νυν σύζυγος και προπονήτρια του Αρτ (Μάικ Φάιστ), ενός πρωταθλητή του οποίου η καριέρα έχει πάρει την κάτω βόλτα, ψάχνει τρόπους να τον επαναφέρει στην κορυφή. Στο μεταξύ, οι δυο τους θα πέσουν πάνω στον Πάτρικ (Τζος Ο’ Κόνορ), παλιό κολλητό του Αρτ και εραστή της Τάσι. Σύντομα το παρελθόν θα επιστρέψει για να τους στοιχειώσει.

Ο Γκουαντανίνο υιοθετεί τους πυρετώδεις ρυθμούς της προπόνησης, των συνεχών αγώνων και της ζωής στον δρόμο που κάνουν οι τενίστες, προσθέτοντας στο μείγμα και τις «ανεβαστικές» ηλεκτρονικές μουσικές των Τρεντ Ρέζνορ και Ατικους Ρος. Το σενάριο του Τζάστιν Κούριτσκες μας βάζει κατευθείαν στην τελική πράξη του δράματος –ενός αγώνα ανάμεσα στους δύο (και) ερωτικούς ανταγωνιστές– εξηγώντας στη συνέχεια πώς φτάσαμε έως εκεί, μέσω εκτεταμένων φλας μπακ. Ως γνωστόν, εκτός των υπολοίπων, στο τένις αναμετρώνται οι θελήσεις των δύο αντιπάλων – ταιριαστή αλληγορία με το θέμα της ταινίας. Από την άλλη ο χαρακτήρας που κινεί τα πάντα εδώ είναι αυτός της Ζεντάγια, το ψυχικό (και σωματικό) τραύμα της οποίας θα καθορίσει επί της ουσίας τις ζωές όλων τους.

Ζωντανό πνεύμα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022, 88΄)
Σκηνοθεσία: Κριστέλ Αλβες Μέιρα
Ερμηνείες: Λούα Μισέλ, Αννα Παντράο

Επίσημη πρόταση της Πορτογαλίας για τα Οσκαρ του 2023, το φιλμ της Κριστέλ Αλβες Μέιρα μπλέκει τη μεταφυσική με τις επαρχιακές προλήψεις και τα κρυμμένα μυστικά των μικρών κοινωνιών. Ολα αυτά μέσα από το παιδικό βλέμμα της μικρής Σαλομέ, η οποία φτάνει για διακοπές στο χωριό κοντά στην αγαπημένη της γιαγιά, η οποία ωστόσο ξαφνικά πεθαίνει. Ενώ οι μεγάλοι της οικογένειας αρχίζουν τις φιλονικίες πάνω από το φέρετρο, η Σαλομέ είναι πεπεισμένη ότι υπεύθυνη για το κακό είναι μια ντόπια που όλοι τη θεωρούν… μάγισσα. Η Μέιρα ξεδιπλώνει έξυπνα την ιστορία της μέσα από το λαογραφικό μονοπάτι, προκειμένου να αναδείξει τις δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα στις γυναίκες (κυρίως) πρωταγωνίστριες. Δίχως να υποκύψει στον γοητευτικό πειρασμό του ψυχολογικού θρίλερ, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σφιχτό οικογενειακό δράμα, γεμάτο από κωμικοτραγικές σεκάνς και μια αίσθηση αυθεντικότητας, που είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη στο σύγχρονο σινεμά.

Ο τελευταίος ήρωας ★★½
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2023, 85΄)
Σκηνοθεσία: Ζίγκα Βιρτς
Ερμηνείες: Αγγελική Παπούλια, Πριμόζ Πιρνάτ

Ο Σλοβένος σκηνοθέτης Ζίγκα Βιρτς επιχειρεί να μιλήσει για τον τρόπο που το παρελθόν της πατρίδας του –και όχι μόνο– εγγράφεται και επηρεάζει τις επόμενες γενιές, σε ένα φιλμ με έντονα κωμικά στοιχεία και πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια. Σε κάποιο χωριό της Σλοβενίας, μια γερμανική πολυεθνική ετοιμάζεται να ανοίξει σούπερ μάρκετ στο σημείο όπου βρίσκεται το άγαλμα ενός παρασημοφορημένου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γιος του, εμμονικός με τη διατήρηση της μνήμης του αντιστασιακού κινήματος, θα ξεκινήσει κανονικό… πόλεμο όταν μια εκπρόσωπος της πολυεθνικής (Παπούλια) φτάνει στην περιοχή. Ο Βιρτς έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες γύρω από τη σύγκρουση γενεών και τη διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο η εφαρμογή τους είναι σε κάποιες περιπτώσεις προβληματική.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ματς πόιντ στην καρδιά της Ζεντάγια-1
Η Αγγελική Παπούλια υποδύεται την εκπρόσωπο μιας γερμανικής πολυεθνικής στον «Τελευταίο ήρωα» του Σλοβένου Ζίγκα Βιρτς.

Μην ανοίγεις την πόρτα ★
ΘΡΙΛΕΡ (2024, 87΄)
Σκηνοθεσία: Σάκης και Αλέξανδρος Κάρπας
Ερμηνείες: Σάκης Κάρπας, Φωτεινή Λεβογιάννη

Το διαδικτυακό φαινόμενο των Unboxholics (Σάκης και Αλέξανδρος Κάρπας) μεταφέρει τη δραστηριότητά του στη μεγάλη οθόνη, σε ένα ψυχολογικό θρίλερ με δύο μόνο πρωταγωνιστές. Ενας μυστηριώδης άνδρας (Σάκης Κάρπας) ζει μόνος του στην καρδιά του παγωμένου δάσους. Ενα βράδυ μια νεαρή βιολόγος (Φωτεινή Λεβογιάννη) θα χτυπήσει την πόρτα του, ισχυριζόμενη ότι η ομάδα της δέχτηκε επίθεση από κάποια σκοτεινή οντότητα. Προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι συμβαίνει, οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι αποκαλύψεων και αναμνήσεων, το οποίο θα τους φέρει αντιμέτωπους με ένα τραυματικό παρελθόν.

Πλοκή δίχως πολλές εκπλήξεις και ατμόσφαιρα επιτηδευμένα σκοτεινή και κρυπτική, σε ένα σύνολο που προσπαθεί να αποφύγει τα κλισέ του είδους, καταλήγει όμως μάλλον να τα μιμηθεί στη βαρετή εκδοχή τους.

Σούπερ Μάγκι
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023, 79΄)
Σκηνοθεσία: Ρικάρντο Κουσό
Ακούγονται: Κατερίνα Γκίργκις, Κωνσταντίνος Ρεπάνης

Κινούμενο σχέδιο με ζωόμορφους πρωταγωνιστές, οι οποίοι φορούν τη στολή του υπερήρωα. Η Σούπερ Μάγκι περνάει βαρετά την ώρα της, αποφράσσοντας αποχετεύσεις και υποβάλλοντας φορολογικές δηλώσεις. Οταν ωστόσο μια μοχθηρή ιδιοφυΐα απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση, εκείνη θα αναλάβει δράση για να τη σώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή