Προφυλακίστηκαν η μητέρα και η σύντροφος του Γ. Τσάκαλου

Προφυλακίστηκαν η μητέρα και η σύντροφος του Γ. Τσάκαλου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν χθες το βράδυ η 60χρονη μητέρα των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η 26χρονη σύντροφος του τελευταίου, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την Αντιτρομοκρατική. Η 60χρονη μητέρα των δύο φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας» κατηγορείτο για υπόθαλψη της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου, καθώς και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Ευτ. Νικόπουλου, φέρεται να υποστήριξε: «Εχω δύο παιδιά στη φυλακή. Δεν θα μπορούσα να τους κλείσω την πόρτα και να μην τα βοηθήσω. Δέχομαι μόνο την υπόθαλψη. Δεν έχω σχέση με τρομοκρατικές πράξεις». Πάντως, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, επιβαρυντικές αναφορές στο πρόσωπο της 60χρονης υπάρχουν στις επιστολές που βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Ξηρού και αποκρυπτογράφησαν αστυνομικοί στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Ρόλο συνεργού των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης αποδίδει η Αστυνομία και στην 26χρονη σύντροφο του Γερ. Τσάκαλου, που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στη Σαλαμίνα μαζί με την καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου. Η ίδια, πάντως, που κλήθηκε χθες να απολογηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αρνήθηκε την κατηγορία.

Υποστήριξε ότι «πήγα στη Σαλαμίνα για να φυλάξω τα σκυλιά, επειδή θα έφευγε η μητέρα του Χρήστου. Δεν γνώριζα ότι κρυβόταν η Αγγελική». Νωρίτερα, τυπική απολογία είχαν δώσει οι Χρ. Τσάκαλος και Γ. Πολυδώρου, κρατούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Απολογούμενοι για ανάμειξή τους στην επιχείρηση απόδρασής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού φέρονται να ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για το αποκαλούμενο σχέδιο «Γοργοπόταμος» αρνούμενοι ωστόσο να δώσουν απαντήσεις στον δικαστικό λειτουργό και να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του σχεδίου τους.

Οι Τσάκαλος και Πολυδώρου, όπως και τα υπόλοιπα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας», έχουν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ξεκινήσει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην ποινική δίωξη της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, Αθηνάς, της 26χρονης συντρόφου του Γερ. Τσάκαλου και μιας 36χρονης υπαλλήλου σούπερ μάρκετ, η οποία συνελήφθη την Κυριακή κατηγορούμενη, και αυτή, για συμμετοχή στην οργάνωση. Η 22χρονη Σπυροπούλου, καθώς και ο 39χρονος με κωδικό όνομα «Ιάσονας» που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του, στο Γαλάτσι, πρόκειται να απολογηθούν αύριο, Πέμπτη. Γενετικά αποτυπώματα του 39χρονου έχουν βρεθεί σε τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η 22χρονη φέρεται να έχει μισθώσει το σπίτι – γιάφκα στο Λουτράκι, επισκεπτόταν το κρησφύγετο Ξηρού στην Ανάβυσσο, ενώ από την αλληλογραφία που αντάλλασσε με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» προκύπτει ότι προχώρησε στην προμήθεια εκρηκτικών και όπλων, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή