ΔΕΗ: στα 38 εκατ. οι ανείσπρακτες οφειλές τον Ιανουάριο

ΔΕΗ: στα 38 εκατ. οι ανείσπρακτες οφειλές τον Ιανουάριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή ένδειξη των προσδοκιών που άρχισαν να καλλιεργούνται από την προεκλογική περίοδο για γενναίες παροχές και ρυθμίσεις αποτελούν τα στοιχεία της ΔΕΗ για τις ανείσπρακτες οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο, αλλά και τα στοιχεία για τις αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που προστατεύει από αυξήσεις και διακοπή ηλεκτροδότησης. Μέσα σε ένα μήνα οι ανεξόφλητες οφειλές από νοικοκυριά, μικρές και πολύ μικρές αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 38 εκατ. ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αιτήσεων για ένταξη στο ΚΟΤ ανέρχεται στις 700, όταν ήδη έχουν ενταχθεί 633.848 καταναλωτές.

Από το συνολικό ποσό των 38 εκατ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών τον Ιανουάριο τα 20 εκατ. προέρχονται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) και τα 18 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση (μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις), κατηγορίες που φαίνεται ότι επένδυσαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις για παροχές και ρυθμίσεις. Ετσι, οι ανεξόφλητες οφειλές της χαμηλής τάσης από 1,327 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 ανήλθαν σε 1,347 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και της μέσης τάσης από τα 259,2 εκατ. ευρώ σε 277,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ωστόσο δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και παραμένουν στο αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ περίπου και αυτό γιατί η υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) κατέβαλλε μέσα στον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από προηγούμενες ανεξόφλητες οφειλές, περιορίζοντας τις συνολικές οφειλές της από τα 405 εκατ. ευρώ στα 375 εκατ. ευρώ. Στα 175 εκατ. ευρώ ανέρχονται  οι  ανεξόφλητες οφειλές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ.

Η διοίκηση της επιχείρησης κρίνει ιδιαίτερα ανησυχητική την εξέλιξη που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκτιμά ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από δηλώσεις του τύπου «κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα» ενισχύει την τάση του «δεν πληρώνω» και από συνεπείς μέχρι σήμερα καταναλωτές.

Στο μεταξύ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μια γενικευμένη στάση πληρωμών από τους καταναλωτές που έχουν υπαχθεί στο ΚΟΤ, καθώς η συζήτηση που αναπτύχθηκε τελευταία με αφορμή τα μέτρα για το «δωρεάν ρεύμα», στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει δημιουργήσει προσδοκίες ακόμα και για πλήρη διαγραφή οφειλών. Οι 633.848 καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ προστατεύονται από τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών και πληρώνουν τις πρώτες 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο σε τιμή χαμηλότερη κατά 40% περίπου. Το κόστος του ΚΟΤ υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ και μεταφέρεται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.

Το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών έχει «στεγνώσει» τη ρευστότητα της ΔΕΗ και έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή