Διακομματική για αποζημιώσεις

Διακομματική για αποζημιώσεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αλλά και την αναβάθμισή της μέσω της συμμετοχής τόσο της ιδίας όσο και των λοιπών αντιπροέδρων της Βουλής, κατέθεσε χθες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με σχεδιασμό να συζητηθεί απόψε στην Ολομέλεια και με στόχο να ληφθεί απόφαση. Η πρόταση προσδιορίζει τις 15/7/2015 ως ημερομηνία υποβολής του πρώτου πορίσματος ή και δυνατότητας ανανέωσης της θητείας της, προβλέπει τη συνέχιση του έργου της ανάλογης επιτροπής που άρχισε τη λειτουργία της κατά την περασμένη περίοδο, μέσω και της «πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις».

Στην 6σέλιδη πρότασή της, η πρόεδρος της Βουλής τονίζει: «Οι οφειλές της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ, συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα».

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Κ. Ησυχο, πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΘΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων (κ. Στ. Ληναίος, Αρ. Συγγελάκης, Γρ. Γρηγόρης Καλομοίρης, Θ. Κοτσιφάκης, μεταξύ άλλων), με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δράσεις προβολής των ελληνικών θέσεων, όπως τη δημιουργία ειδικού περιπτέρου στη Μόσχα «κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο πρόεδρος Πούτιν για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης», όπου θα παραστεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή