Τρίτο πρόγραμμα αν μείνετε στο ευρώ

Τρίτο πρόγραμμα αν μείνετε στο ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ μίλησε στις 27 Φεβρουαρίου στη γερμανική Βουλή αμέσως μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι ο επικεφαλής του κόμματός του στην επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Ο Σνάιντερ, που είναι Ανατολικογερμανός, από τη Θουριγγία, όπου για πρώτη φορά το κόμμα του κυβερνάει με τη γερμανική αριστερά, ήταν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Κ».

Την προηγούμενη μέρα ο κ. Σόιμπλε δεν είχε αποκλείσει, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, ένα Grexit. Ρωτήσαμε τον κ. Σνάιντερ γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου έχει πάρει τόσο προσωπικό χαρακτήρα μεταξύ Σόιμπλε – Βαρουφάκη: «Ξεχνάμε ότι έχουμε πλέον μια ευρωπαϊκή δημοσιότητα. Κάθε δήλωση από έναν Ελληνα ή έναν Γερμανό πολιτικό ενισχύει την προηγούμενη δήλωση και στο τέλος ουδείς μπορεί να ελέγξει αυτή τη διαδικασία», λέει. «Ετσι μένει όλο και μικρότερος χώρος για τις μετριοπαθείς φωνές. Οι ψηφοφόροι μου με αντιμετωπίζουν με ειρωνεία όταν ζητώ κατανόηση για την Ελλάδα. Η πλειονότητα των Γερμανών δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και δεν εγκρίνει τη συνεργασία μαζί της»…

– Αυτό θα δυσκόλευε την έγκριση ενός τρίτου προγράμματος -αν φτάσουμε σε αυτό- από τη Βουλή σας;

– Αυτή τη φορά είχαμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία. Αλλά οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν ανταποκρίνονται στους συσχετισμούς στον πληθυσμό που απορρίπτει σε ένα μεγάλο μέρος τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Πολλοί συνάδελφοι των Χριστιανοδημοκρατών ψήφισαν με τη γροθιά σφιγμένη στην τσέπη. Και για πολλούς αυτή ήταν η τελευταία φορά. Ψηφίζουν επειδή τους το λένε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε και όχι επειδή το πιστεύουν. Εμείς ψηφίσαμε ομόφωνα υπέρ της συνέχισης, διότι στην ουσία δεν αλλάζει το παραμικρό. Ενα τρίτο πρόγραμμα πρέπει καταρχήν να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν ξέρω αν το θέλει, λέει ότι δεν το θέλει. Το θεωρώ αναπόφευκτο, διότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και όσο αργεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο πιο δύσκολη γίνεται η οικονομική κατάσταση.

– Τι αποκομίσατε από τη συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση;

– Δεν είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία της κυβέρνησης έχει σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης. Το δεύτερο είναι ότι έχουν διαλέξει λάθος κυβερνητικό εταίρο, επιμένοντας σε μια επιθετική πολιτική όχι τόσο έναντι της Γερμανίας, αλλά έναντι μικρότερων χωρών, όπως οι Σλοβάκοι, οι χώρες της Ιβηρικής και η Φινλανδία. Αυτές οι χώρες έχουν εκλογές και πιέζουν να μην υπάρξει αλλαγή πορείας έναντι της Ελλάδας. Οσο η αντιπαράθεση δεν γίνεται λογικά αλλά συναισθηματικά, τόσο μειώνεται και ο δικός μας πολιτικός χώρος να υποστηρίξουμε την ελληνική θέση. Είπα στους συναδέλφους μου του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ πρέπει να ζητήσετε ένα τρίτο πρόγραμμα. Δεν μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε από την ΕΚΤ. Αν θέλετε να μείνετε στο κοινό νόμισμα, θα πρέπει να αναλάβετε τις συνέπειες.

– Πολλοί εδώ λένε ότι η Γερμανία δεν θα σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα για γεωπολιτικούς λόγους…

– Πλάι στους δημοσιονομικούς υπάρχουν και γεωπολιτικοί λόγοι. Και εγώ το κάνω. Αλλά όσο συνεχίζουμε να προκαλούμαστε, τους θεωρούμε όλο και λιγότερο σημαντικούς. Στους εταίρους σου δεν φέρεσαι έτσι. Ο στόχος μας δεν είναι να «σπρώξουμε» την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή