Τα τρόφιμα και ποτά η «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας

Τα τρόφιμα και ποτά η «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αντοχές αποδεικνύεται ότι έχει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς, παρά την κρίση συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της εγχώριας μεταποίησης από την άποψη όχι μόνο του αριθμού των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Η παρατεταμένη ύφεση έχει αφήσει βεβαίως και σε αυτό τον κλάδο τα σημάδια της, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), παρατηρείται το 2012 συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων και ως επακόλουθο μείωση της παραγωγής και του αριθμού των απασχολουμένων.

Η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και το γεγονός ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να γίνονται επενδύσεις στον κλάδο δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της είναι μεγάλες και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων-ποτών καλύπτει το 21,2% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης (στη μελέτη χρησιμοποιούνται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα οποία αφορούν το 2012), γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης ακολουθούμενη από τα μεταλλικά προϊόντα (14,9%) και τα είδη ένδυσης (12,2%).

Ταυτόχρονα συνιστά και τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται το 1/4 του συνόλου των απασχολουμένων. Ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών κατατάσσεται δεύτερος μεταξύ των κλάδων της ελληνικής μεταποίησης ως προς την αξία παραγωγής (19,8% επί του συνόλου) και πρώτος ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (24,4% επί της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του συνόλου της μεταποίησης). Από πλευράς κύκλου εργασιών καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τα προϊόντα διύλισης. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πραγματοποίησε το 19,7% του συνολικού τζίρου της εγχώριας μεταποίησης.

Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο τομέας των τροφίμων στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στον τομέα της μεταποίησης, γεγονός που αφενός αντανακλά την εγχώρια σημαίνουσα δυναμική του, αφετέρου δείχνει την υστέρηση των άλλων κλάδων της εγχώριας βιομηχανίας.

Η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν -αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης- υποχώρηση βασικών διαρθρωτικών μεγεθών. Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο στον κλάδο των ποτών, ως αποτέλεσμα της μείωσης της διασκέδασης εκτός σπιτιού και της αύξησης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά. Το 2012 ο αριθμός των βιομηχανιών τροφίμων μειώθηκε σε σύγκριση με το 2011 κατά 7,8% και των βιομηχανιών ποτών κατά 11%. Ο αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων μειώθηκε κατά 1,9%, ενώ η αντίστοιχη μείωση στη βιομηχανία ποτών ήταν 6,2%. Οι πωλήσεις της βιομηχανίας ποτών σημείωσαν κάμψη 10,1%, η αξία παραγωγής υποχώρησε κατά 9,7%, ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου μειώθηκε κατά 23,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή