Εαρινή σύναξη 320 μαθητών στην Πόλη

Εαρινή σύναξη 320 μαθητών στην Πόλη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο ταξίδι της ζωής του Γεωργίου Βιζυηνού από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέχρι τον θάνατό του στην Αθήνα, «ακολούθησαν» φέτος δεκάδες μαθητές και οι καθηγητές τους, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο τείνει να πάρει χαρακτήρα… εαρινής σύναξης μαθητών στην Πόλη. Φέτος, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συνολικά 320 μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς.

Ειδικότερα, το τριήμερο συνέδριο διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων (μεταξύ των οποίων το Ζάππειο Λύκειο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού, η Σχολή Μωραΐτη, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το 4ο Γενικό Λύκειο Αλίμου, το Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Ξάνθης) καταδεικνύει ότι τα μαθητικά συνέδρια στην Πόλη, χρόνο με τον χρόνο, αποκτούν ξεχωριστή αίγλη ως ένα μοναδικό γεγονός για τα γράμματα και τις τέχνες. Για μια πρωτοβουλία που «φέρει και πάλι εδώ, ως χελιδόνια κομίζοντα την άνοιξη, μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία της Ελλάδος και όχι μόνο» έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου.

«Τα συνέδρια αυτά έχουν πολλαπλή αξία. Δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν, μέσα από μια δική τους εργασία πάνω στο έργο τους, σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως είναι ο Βιζυηνός φέτος και ο Σεφέρης πέρυσι. Τα παιδιά διδάσκονται την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου. «Παράλληλα, μέσα από αυτά τα συνέδρια οι μαθητές αλλά και οι υπόλοιποι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα προβλήματα της ομογενειακής παιδείας και ευρύτερα της ομογένειας», προσθέτει ο ίδιος. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν πέντε ελληνικά σχολεία, με συνολικά μόλις 250 μαθητές.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του Βιζυηνού, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντώνται στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα. Εκτός από τους πανεπιστημιακούς των Πανεπιστημίων Αθηνών, ΑΠΘ και Ιωαννίνων, στο συνέδριο συμμετείχαν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Πάσχος, καθώς και ο Peter Mackridge, καθηγητής Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών στην Οξφόρδη. «Εχει αποδειχθεί ότι όταν τα εμπιστευόμαστε, τα παιδιά μπορούν να κάνουν θαύματα», τόνισε ο κ. Δεμιρτζόγλου, αναφερόμενος στη δουλειά των παιδιών για τον Βιζυηνό και δίνοντας ευχές για «καλή αντάμωση του χρόνου την άνοιξη, στο 5ο μαθητικό συνέδριο, που θα είναι αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή