Πάσχα με δράκους, πύργους και επική μουσική

Πάσχα με δράκους, πύργους και επική μουσική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρειάστηκαν  δύο εβδομάδες προετοιμασίας και ένας τεράστιος γερανός, προκειμένου ο επιβλητικός «Σιδερένιος Θρόνος» να κάνει την είσοδο που του αξίζει σ’ ένα από τα πιο θρυλικά αξιοθέατα του Λονδίνου, όμως το βρετανικό μάρκετινγκ –κατά τα πρότυπα του αμερικανικού– δεν κάνει τσιγκουνιές. Ολογράμματα δράκων, πραγματικές φωτιές και επική μουσική επένδυση συνέθεσαν το σκηνικό, καθώς ο πολυαναμενόμενος 5ος κύκλος του «Game of Thrones» έκανε την παγκόσμια αποκλειστική του πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα στον Πύργο του Λονδίνου. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές, μαζί με μερικές δεκάδες τυχερούς φαν της σειράς, βρέθηκαν εκεί για να την παρακολουθήσουν και (κυρίως) να κορυφώσουν το ενδιαφέρον και την αναμονή ενόψει της παγκόσμιας τηλεοπτικής έναρξης, η οποία θα γίνει, πρώτη φορά φέτος, ταυτόχρονα σε 170 χώρες.

Και αλήθεια, δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστό σκηνικό για την εκδήλωση. Το λονδρέζικο κάστρο του 11ου αιώνα παραπέμπει ευθέως στην αισθητική και τα ιστορικά αναφερόμενα της σειράς, ενώ ο περίφημος «Ματωμένος Πύργος» υπήρξε, ειδικά κατά τους Πολέμους των Ρόδων (15ος αι.), σκηνικό βίας, αιχμαλωσίας και εκτελέσεων, παρόμοιο δηλαδή με εκείνο του σύγχρονου τηλεοπτικού φαινομένου. Ακόμη και τα κοράκια, τα οποία φωλιάζουν εδώ και αιώνες στον Πύργο, είναι βγαλμένα -θαρρείς- από τον φανταστικό κόσμο του Τζ. Ρ. Ρ. Μάρτιν. Οπως έγινε γνωστό, πάντως, ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες, ο 5ος κύκλος θα έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ορίτζιναλ υλικό των βιβλίων, απογοητεύοντας μοιραία και κάποιους από τους αναγνώστες της ιστορίας. Δεχόμενοι, πάντως, πως η διαχείριση του οποιουδήποτε τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού υλικού αναπόφευκτα διαφέρει από τη λογοτεχνία, ελάχιστοι θα κατηγορήσουν σοβαρά τους παραγωγούς, εφόσον η σειρά διατηρήσει τον γνώριμο χαρακτήρα και τη συναρπαστική πλοκή της, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε και 1-2 ήρωες που, προς το παρόν, τη βγάζουν «καθαρή» στα βιβλία…

Η παγκόσμια αυτή πρώτη, ωστόσο, σε ευρωπαϊκό έδαφος, και δη στο Λονδίνο, έχει και μια επιπλέον σημασία. Το «Game of Thrones», αν και αμερικανική παραγωγή του HBO, δεν έχει συγκριτικά με άλλες σειρές τόσο μεγάλη τηλεθέαση στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι δύο τελευταίες του σεζόν βρίσκονταν στην 5η-6η θέση, πίσω από τίτλους πολύ μικρότερου βεληνεκούς, ειδικά από άποψη κόστους παραγωγής. Αντιθέτως, σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα –σε χώρες όπως η Βρετανία, για παράδειγμα– η σειρά αποτελεί πραγματικό φαινόμενο. Το προφίλ της, άλλωστε, είναι διεθνές· τόσο οι τοποθεσίες των γυρισμάτων, οι οποίες είναι διασκορπισμένες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όσο και το τεράστιο, πολυπολιτισμικό καστ βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, το γεγονός πως οι περισσότεροι εκ των βασικών πρωταγωνιστών είναι Βρετανοί, και μάλιστα νέοι, ανερχόμενοι ηθοποιοί, κάνει το σόου ακόμη πιο δημοφιλές στο Νησί.

Η ταυτόχρονη, πάντως, προβολή σε όλο τον κόσμο –και όχι με τη συνήθη 24ωρη ή 48ωρη καθυστέρηση– εξυπηρετεί κι έναν ακόμη σκοπό. Οι διανομείς της σειράς, η οποία κατέχει τα πρωτεία και στον τομέα της πειρατείας, ελπίζουν να προσελκύσουν περισσότερους «νόμιμους» τηλεθεατές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βλέπουν κάθε επεισόδιο άμεσα, χωρίς την εκνευριστική αναμονή που οδηγεί στα torrent. Υπομονή, λοιπόν, για τους φαν της σειράς μέχρι τις 12 Απριλίου. Το φετινό Πάσχα θα έχει και… δράκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή