Η κυβέρνηση μεταξύ… τάσεων και δεσμεύσεων

Η κυβέρνηση μεταξύ… τάσεων και δεσμεύσεων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, που ζητούν μέτρα με μετρήσιμη απόδοση, και την ανάγκη τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από τη Βουλή και να περάσουν το εσωκομματικό τεστ συμβατότητάς τους με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί διαρκώς η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  και το επιτελείο του γνωρίζουν  ότι  είναι πρακτικά αδύνατο να είναι απόλυτα ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη καταγραφή των τάσεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έπειτα από εκείνη την άτυπη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στην οποία είχαν μετρηθεί περί τις 30 «απώλειες».

Η εικόνα που μεταφέρεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο την παρούσα στιγμή είναι ότι σε σημαντικό βαθμό και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει γίνει «στροφή προς τον ρεαλισμό», ότι, δηλαδή, πολλοί βουλευτές γνωρίζουν πως το όποιο πακέτο μέτρων έρθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει, ωστόσο, κυρίαρχο το αίτημα για κατά το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις και, κυρίως, για μέτρα – μεταρρυθμίσεις που θα διατηρούν ένα φιλολαϊκό – κοινωνικό πρόσημο, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι οι βουλευτές έναντι των ψηφοφόρων τους.

Ενα από τα πιο δύσκολα ζητήματα θεωρείται η σχεδόν βέβαιη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος ήταν από τις αντιπολιτευτικές «σημαίες» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων είναι, επίσης, δύσκολο θέμα, καθώς υπάρχει μετατόπιση από τη θέση περί παύσης τους, αλλά και ανάκλησης πολλών εξ αυτών.

Πλέον, θεωρείται σίγουρο ότι θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμένων, των σιδηροδρόμων, απλώς  υιοθετείται ο  όρος  «στρατηγικές  συμπράξεις» για  την  περιγραφή  ενός  μοντέλου  διατήρησης  από  το  Δημόσιο του  στρατηγικού  ελέγχου των υπό  αποκρατικοποίηση  επιχειρήσεων.

Η Αριστερή Πλατφόρμα επαναδιατυπώνει διαρκώς μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr –το έπραξε και μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών– τη θέση της για εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως μόνη απάντηση προς τις πιέσεις των εταίρων. Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρές είναι οι πιθανότητες να καταψηφιστεί ένα πακέτο μέτρων από τους προερχόμενους από την ΚΟΕ και ΔΕΑ βουλευτές, που, άλλωστε, είχαν διαφοροποιηθεί και στην άτυπη ψηφοφορία για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Από τις τότε διαφοροποιήσεις, ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτές των υπουργών Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ησυχου, όπως και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έχει δείξει ότι γενικότερα χαράσσει δική της πορεία. Ερώτημα αποτελεί η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ σε μια ψηφοφορία στη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή