Μετωπική για τον Σ. Ξηρό στη Βουλή

Μετωπική για τον Σ. Ξηρό στη Βουλή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στάση που οφείλει να τηρεί η Πολιτεία έναντι του φαινομένου της τρομοκρατίας ανέβασε χθες το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι συγκεκριμένη διάταξη υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης οδηγεί τον Σάββα Ξηρό εκτός φυλακής, τη Ν.Δ. να ζητεί απόσυρση του νομοσχεδίου και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων να δηλώνουν «ώς εδώ» η ανοχή.

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει μετατροπή του εγκλεισμού σε κατ’ οίκον περιορισμό για κρατουμένους που έχουν πολύ σοβαρές ασθένειες. Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε πως, από τυχόν έγκρισή της, θα ωφεληθούν δύο κρατούμενοι: ο ένας είναι ο προαναφερθείς τρομοκράτης και ακόμα ένας ισοβίτης, με προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

«Να κοιτάξετε στα μάτια όλους μας, κ. υπουργέ. Εχετε ήσυχη τη συνείδησή σας απέναντι στα θύματα της τρομοκρατίας, τον Μπακογιάννη, τον Μομφεράτο, τον Αξαρλιάν;», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια για δολοφονίες αθώων ανθρώπων. Η αναπηρία του προκλήθηκε από τον αυτοτραυματισμό την ώρα που έβαζε βόμβα για να σκοτώσει κι άλλους αθώους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει: «Κι εσείς; Πρώτο σας μέλημα, στο πρώτο σας νομοθέτημα, είναι να περάσετε απόλυτα φωτογραφική διάταξη. Αφού μόνο δύο έγκλειστους καταδικασμένους αφορά η διάταξη, τι σας απαγορεύει να μεριμνήσετε ειδικά εντός φυλακών, ειδικά γι’ αυτούς τους δύο; Δώστε στον Σάββα Ξηρό δυνατότητα που θα του δίνει αξιοπρεπή εγκλεισμό στις φυλακές χωρίς να παραβιάζεται η απόφαση της Δικαιοσύνης».

Απαντώντας ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στα θύματα της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει φωτογραφικό χαρακτήρα η διάταξη. «Δυστυχώς αφορά και άλλα άτομα που πιθανώς μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον», είπε. «Δεν έχει χαρακτηριστικά απελευθέρωσης η ρύθμιση». Παράλληλα, συμφωνώντας ότι ο Ξηρός εξαιτίας του αυτοτραυματισμού του απέκτησε σοβαρή πάθηση στους οφθαλμούς, επικαλούμενος σχετική έκθεση και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σημείωσε πως «η αδυναμία αποτελεσματικής περίθαλψης κατέληξε στο να είναι πρακτικά τυφλός. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες που του πρόσφερε η ελληνική Πολιτεία τον τύφλωσαν. Δεν το θέλουμε αυτό, κ. Μητσοτάκη».

Λίγο νωρίτερα, εκπροσωπώντας τα θύματα της τρομοκρατίας, ο κ. Γ. Μομφεράτος -υιός δολοφονηθέντος από τη «17 Νοέμβρη»- τόνιζε μεταξύ άλλων: «Με αυτό τον νόμο ουσιαστικά επιτυγχάνεται η ανατροπή δικαστικών αποφάσεων. Ο Σάββας Ξηρός δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη, όμως μέσα στη φυλακή. Η συγκεκριμένη διάταξη εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού στη χώρα μας. Το αίμα πρέπει να τελειώσει εδώ, μ’ εμάς. Μην προσαρμόζετε τη Δικαιοσύνη στα μέτρα τους», είπε και σημείωσε πως οι καταστροφικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις γίνονται ακριβώς με αίτημα την αποφυλάκιση του τρομοκράτη.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε με έμφαση ο εισηγητής της Ν.Δ., Β. Κικίλιας. «Να υπενθυμίσω ότι τρομοκράτες οργάνωναν από τα σπίτια τους τις δολοφονικές επιθέσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Χαρ. Αθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή