Ξεφτίλα μεν, αριστερή δε

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2013, ο τότε βουλευτής και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε ότι «δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η «ξεφτίλα» να νομοθετούν κυβερνήσεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Τον Μάιο του 2014 ο Γιώργος Κατρούγκαλος, νυν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραχώρησε συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας απάντησε ότι συνιστά συνταγματική εκτροπή η τάση της κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κάνοντας λόγο για ακύρωση των θεσμών αντιπροσώπευσης και διακυβέρνησης.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε με σφοδρότητα κατά της τότε κυβέρνησης διότι προχώρησε σε δίμηνη παράταση του Μνημονίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Γιατί επέλεξε για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για μία ακόμη φορά την αντιδημοκρατική πρακτική της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι την τυπική νομοθετική διαδικασία, όταν μάλιστα η Βουλή συνεχίζει να συζητάει άλλα νομοσχέδια;», ρωτούσε τότε την κυβέρνηση ο νυν αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Μαζί του συμφωνούσε ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εκανε λόγο για πραξικοπηματικές τακτικές, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και μιλούσε για «διαδικασίες απαράδεκτες, που δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και είναι διάτρητες».

Είναι γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2010 και μετά, αξιοποίησαν κατά κόρον τη δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 44 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ρητώς ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Ενδεικτικά, μέσα στο 2012 είχαν εκδοθεί 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, συνολικά περισσότερες από ό,τι τα 12 προηγούμενα χρόνια, με την ανατολή του νέου αιώνα.

Η νέα κυβέρνηση, αφού είχε κατακεραυνώσει, όταν ήταν αντιπολίτευση, τις πρακτικές Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, μέσα σε τρεις μήνες από την ανάδειξή της υιοθετεί τις ίδιες πρακτικές. Εκτός από την πρόσφατη για τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 27 Μαρτίου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Δύσκολο να σπάσει το ρεκόρ του 2012; Πολλά θα κριθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλείται τον Γάλλο φιλόσοφο και κοινωνικό επιστήμονα Πιερ Μπουρντιέ (με πολλούς φαν στην κυβέρνηση – τσιτάτο του ακούστηκε πρόσφατα και στο γραφείο του υπουργείου Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, όταν επιχειρηματολογούσε για την ουσιαστική αποδόμηση της αριστείας στο πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων), που είπε πως «όταν αδυνατίζει το αριστερό χέρι του κράτους, αυτό που δίνει τα δικαιώματα και τις παροχές, αναγκαστικά δυναμώνει το δεξί, αυτό που κραδαίνει το κλομπ του αυταρχισμού». Αλήθεια, με ποιο χέρι υπογράφει ο κ. Τσίπρας τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή