Νομική οδό αναζητούν οι πρυτάνεις

Νομική οδό αναζητούν οι πρυτάνεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικηγόροι κατ’ αρχήν, οι κινητοποιήσεις ακολούθως! Αυτά είναι τα μέσα που προκρίνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων για να «μπλοκάρουν» τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης. Σήμερα συγκαλείται στην Αθήνα έκτακτη συνεδρίαση –η τρίτη μέσα σε διάστημα επτά ημερών– της συνόδου πρυτάνεων, που θα συζητήσει και τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας χωρίς διαβούλευση με τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αντίστοιχη θεματική θα έχει και η έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα η σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, στη συνεδρίαση αναμένεται να παρευρεθεί ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος θα κληθεί να δικαιολογήσει την «επιδρομή» της κυβέρνησης στα ταμεία των ΑΕΙ. Κύριο αίτημα των πρυτάνεων είναι να εξαιρεθούν από τη μεταφορά οι Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας, οι Εταιρείες Αξιοποίησης Περιουσίας και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα των ΑΕΙ, καθώς δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους από την Ε.Ε., κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς.

Οι πρυτάνεις επιλέγουν κατ’ αρχήν να κινηθούν νομικά με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην οικονομική διαχείριση των πόρων αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων, όπως τα ΑΕΙ, κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων (άρθρο 16 παρ. 5). Η ύστατη λύση είναι οι κινητοποιήσεις, στις οποίες θα εξωθηθούν τα ΑΕΙ λόγω της –κατά τους πρυτάνεις– επερχόμενης αδυναμίας λειτουργίας τους.

«Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας τα πανεπιστήμια και σε ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί, καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς», ανέφερε η σύνοδος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η χθεσινή ανακοίνωση της συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία σε μια κίνηση συμβολισμού «αποφασίζει να παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση κατά τη χρονική περίοδο εξέλιξης του θέματος».

Στη σημερινή συνεδρίαση της συνόδου αναμένεται να τεθεί και η απόφαση του υπουργείου για κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων (το θέμα αποκάλυψε στο χθεσινό φύλλο η «Κ»). Πάντως, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ότι «δεν πρόκειται για καμία “κατάργηση”, επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου». Και όμως, το πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 49 που τιτλοφορείται «Καταργούμενες διατάξεις», και στην παράγραφο 15, λέει: «Οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 του νόμου 4316/2014 καταργούνται». Σε αυτή τη διάταξη βασίστηκε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θράκης Θ. Καραμπίνης, όπου έχει δημιουργηθεί ήδη ξενόγλωσσο τμήμα, για να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Μπαλτά. Για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή