Βουλή: Μικρή συμμετοχή στην υποδοχή επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Βουλή: Μικρή συμμετοχή στην υποδοχή επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με, δυστυχώς, πολύ μικρή συμμετοχή από πλευράς των βουλευτών, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ειδική συνεδρίαση για την υποδοχή των επιζώντων των πυρηνικών Ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που επιβαίνουν στο «Πλοίο της Ειρήνης».

Είχε προηγηθεί η υποδοχή αντιπροσωπείας από το «Πλοίο της Ειρήνης» στο Προεδρικό Μέγαρο από τον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου προϋποθέτει την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες στην Ιστορία της Ελλάδας, δοθέντος ότι ξεκίνησαν το 1899, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «διατηρούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αφού μάλιστα μοιραζόμαστε αρμονικά μακροχρόνια φιλία, βασισμένη σε κοινές αξίες. Ιδίως δε στις αξίες της Ειρήνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Απευθυνόμενος στους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό τους τιμούμε την ιερή μνήμη της εκατόμβης των θυμάτων από τις ατομικές βόμβες, τους κάλεσε να θυμούνται, ως επιβάτες του «Πλοίου της Ειρήνης», ότι «κάθε φορά που σταθμεύετε στην Ελλάδα παίρνετε μαζί σας για τα μετέπειτα ταξίδια σας ανά την Υφήλιο και την άσβεστη δάδα του Ελληνικού Πνεύματος. Ενός Πνεύματος που αντιπροσωπεύει διαχρονικά τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεσθε».

Από την πλευρά των Ιαπώνων επιζώντων του πυρηνικού ολέθρου της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τον λόγο έλαβε ο γηραιότερος της αντιπροσωπείας, ο 86χρονος Νομπούο Μιγιάκε (Nobuo Miyake), o οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και την τιμή, αναφέρθηκε εν συντομία στις μνήμες του από την ημέρα του βομβαρδισμού και τάχθηκε όχι απλά υπέρ του αφοπλισμού των πυρηνικών όπλων, αλλά υπέρ της ολικής καταστροφής τους.

Παράλληλα, ευχήθηκε «η Ελλάδα, μια χώρα με μακρά ιστορία και πολιτισμό, να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση που την ταλανίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή