Ηχογραφήσεις Βαρουφάκη στη Ρίγα

Ηχογραφήσεις Βαρουφάκη στη Ρίγα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρωτόγνωρη ενέργεια, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν διέψευσε χθες το απόγευμα τον εαυτό του. «Ουδέν σχόλιον», ήταν η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την πληροφορία που φιλοξένησε στο εκτενές προφίλ του στους New York Times η δημοσιογράφος Σούζι Χάνσεν: ότι στη σύνοδο της Ρίγας κατέγραψε τις συνομιλίες με τους ομολόγους του. «Λέει ότι έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», σημειώνει η δημοσιογράφος αμέσως μετά την αναφορά του κ. Βαρουφάκη ότι «όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν… αφήστε με να τα διαψεύσω ολόψυχα».

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν», δήλωσε αργά το βράδυ ο ίδιος. Τότε γιατί προέβη σε αυτήν την πρωτοφανή απόφαση; Ισως για να διορθώσει μια ατέλεια των άτυπων συνόδων: ότι δεν υπάρχουν επίσημα πρακτικά. Αυτό το επιβεβαιώνουν και κοινοτικές πηγές, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να απαγορεύουν την καταγραφή. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup αρκέστηκε να δηλώσει: «Οι συζητήσεις στις συνεδριάσεις είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι ο καθένας που συμμετέχει σέβεται αυτή την εμπιστευτικότητα». Πάντως οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ερευνούν τις επιπτώσεις της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη σχετικά με την καταγραφή της συνεδρίασης του Eurogroup.

Πιθανό σενάριο είναι πως ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατέφυγε στο αμφιλεγόμενο μέτρο για να γλιτώσει από τον φαύλο κύκλο των ομιλιών και συνεντεύξεών του, που συνοδεύονται από ένα νέο γύρο διορθωτικών αυτοδιαψεύσεων. Είχε προηγηθεί χθες το πρωί η εξής ανάρτηση στο Twitter: «Η Zeit, η γερμανική εφημερίδα υψηλής ποιότητας, μου ζήτησε να θέσω τρία ερωτήματα στον δρα Σόιμπλε. Τους έστειλα τις απαντήσεις που ακολουθούν. (Οπως αναμενόταν ορισμένα ΜΜΕ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να τις διαστρεβλώσουν. Ετσι είναι η ζωή αυτήν την εποχή)». Με αυτό το tweet και τη σχετική παραπομπή στο μπλογκ του ο υπουργός Οικονομικών ανασκεύασε για πολλοστή φορά ένα δημοσίευμα έγκυρης ευρωπαϊκής εφημερίδας. «Μα αφού συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις σας γιατί συνεχίζετε να τις κάνετε; Υπάρχει ένα όριο σε όλα!», του απάντησε ένας χρήστης στο Twitter.

Ενστάσεις

Μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα είχε και πάλι ενστάσεις για δημοσιεύματα εφημερίδων που υποστήριζαν ότι πρότεινε μη αποπληρωμή των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, που διακρατεί η ΕΚΤ, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. «Εκπληκτική προπαγάνδα!», σχολίασε, ισχυριζόμενος πως είπε ακριβώς το αντίθετο.

Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να ηχογραφήσει τους ομολόγους του, με δεδομένο ότι δεν εμπιστεύεται ούτε καν την εικόνα του εαυτού του. Ισως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα επιλεκτικής απώλειας μνήμης ήταν το επεισόδιο με την απρεπή χειρονομία προς τη Γερμανία. Ενώ το βίντεο από την επίμαχη ομιλία του που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο είχε γίνει ήδη viral, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ήταν προϊόν μοντάζ χιουμοριστικής εκπομπής στη Γερμανία. Η οποία με τη σειρά της περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα αναλύοντας με κάθε λεπτομέρεια πώς ακριβώς έγινε η λαθροχειρία. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι επρόκειτο για πλήρη επιβεβαίωση ότι ο ίδιος ουδέποτε σήκωσε το μεσαίο δάχτυλό του τείνοντάς το προς το Βερολίνο. Στην πραγματικότητα ήταν απλώς το σατανικό χιούμορ της ίδιας εκπομπής. Το αρχικό βίντεο ήταν αυθεντικό. Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης συστηματικά ξεχνά τι έχει πει. Και ενίοτε, ή μάλλον πολύ συχνά, αυτοαναιρείται. Οπως έκανε και με το bitcoin. Ενώ υπάρχει βίντεο του 2012 που τον δείχνει να επαινεί το εικονικό νόμισμα, με το επιχείρημα πως με τον τρόπο αυτό «δεν χρειάζεται να πληρώνεις κερατιάτικα σε κανέναν τραπεζίτη», ο υπουργός επιμένει ότι ουδέποτε υποστήριξε τα πλεονεκτήματα του bitcoin.

Αυτοδιάψευση

Ο εθισμός στην αυτοδιάψευση ξεκίνησε λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, όταν επιτέθηκε στο «Newsnight», την εκπομπή-ναυαρχίδα του BBC. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί και σε άλλες προσωπικές νουθεσίες προς δημοσιογράφους, που δεν καταλαβαίνουν τα λεγόμενά του, από τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times μέχρι τον Χιούγκο Ντίξον του πρακτορείου Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή