Ιδιαίτερα απαιτητικά τα θέματα

Ιδιαίτερα απαιτητικά τα θέματα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «βαθιά» έπεσαν χθες, πρώτη ημέρα των εξετάσεων στα εξειδικευμένα μαθήματα, οι υποψήφιοι για τις Νομικές, τις Φιλολογικές και τις Ιατρικές Σχολές. Τα θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης όπως και εκείνα της Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης -μάθημα πρώτης βαρύτητας για όσους διεκδικούν μια θέση στις σχολές των Επιστημών Υγείας- αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολα για τους υποψηφίους. Αντίθετα, εύκολα κρίθηκαν τα θέματα στο μάθημα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη Χημεία-Βιοχημεία, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των δύο κύκλων τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ειδικότερα:

• Στη Λογοτεχνία δόθηκαν προς εξέταση από τα διδαγμένα κείμενα αποσπάσματα από τον «Κρητικό» του Διονυσίου Σολωμού και, για το αδίδακτο, το κείμενο του Κ. Γ. Καρυωτάκη «Της θάλασσας νεράιδα». Για τα θέματα η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ανέφερε ότι «τα θέματα είναι απαιτητικά και χρειάζονται ευρύτερη ανάπτυξη. «Τα φετινά θέματα της Λογοτεχνίας αιφνιδίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς η, για άλλη μία χρονιά, επιλογή του “Κρητικού” δεν ήταν αναμενόμενη. Εντούτοις, οι ερωτήσεις κρίνονται απλές και μαθητές καταρτισμένοι σε τεχνικές λογοτεχνικής γραφής, γραμματολογικών χαρακτηριστικών και γνώση της ερμηνευτικής προσέγγισης των κειμένων θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία», σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ Ελένη Σιαχάμη.

Από την άλλη, η ΠΕΦ με την ευκαιρία της εξέτασης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας καταθέτει για μία ακόμη φορά την αντίδρασή της στην αφαίρεση του μαθήματος από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα από το 2015-2016. «Η Νεοελληνική Λογοτεχνία είτε ως μάθημα Γενικής Παιδείας είτε ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού, επειδή θεωρήθηκε -μάλλον από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας- εμπόδιο στην ανάπτυξη της γλωσσικής επάρκειας, της δημιουργικής φαντασίας, της κοινωνικής συνείδησης, της πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας των μαθητών μας, τίθεται στο περιθώριο του προγράμματος σπουδών. Η ΠΕΦ, έχοντας ακριβώς την αντίθετη άποψη, εκφράζει «τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στον τόπο μας», λέει η ένωση.

• Στη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης «τα θέματα ήταν απαιτητικά, απευθυνόμενα σε υποψηφίους με καλή γνώση και κατανόηση της ύλης. Ειδικά το τρίτο και το τέταρτο θέμα βασίστηκαν στη λεπτομέρεια και στην καλή διαχείριση της γνώσης που αποκτήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής του ΟΡΙΟΝ Γεώργιος Τρίγκας.

• Για τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του δεύτερου, και πολυπληθέστερου, κύκλου της τεχνολογικής κατεύθυνσης, «τα θέματα ήταν εύκολα και οι μαθητές θα πρέπει να ανταποκρίθηκαν με επιτυχία», όπως σχολίασε στην «Κ» ο καθηγητής του ΟΡΙΟΝ Μανώλης Φουντουλάκης.

•Για τα θέματα της Χημείας-Βιοχημείας, του πρώτου κύκλου τεχνολογικής κατεύθυνσης, η Ενωση Ελλήνων Χημικών ανέφερε ότι «καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης και στο τμήμα της Χημείας και στο τμήμα της Βιοχημείας, αλλά είναι σχετικά πολλά για τον χρόνο της εξέτασης, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας τους. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό δυσκολίας, απευθύνονται σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει σε βάθος την ύλη και των δύο γνωστικών αντικειμένων και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε εφαρμογές». «Τα θέματα απαιτούσαν αρκετά καλή προετοιμασία και ιδιαίτερα αναπτυγμένη κρίση. Το Β1 απαιτούσε προσοχή στην οργάνωση της λύσης με τη διπλή εξουδετέρωση, ενώ το Β3 ήταν αρκετά “πονηρό” για τα δεδομένα της τεχνολογικής κατεύθυνσης», σχολίασαν στην «Κ» οι καθηγητές του ΟΡΙΟΝ Γιάννης Κεφαλλωνίτης και Γιώργιος Τρίγκας.

Κρίσεις πανικού

Τέλος, 12 κρούσματα κρίσης πανικού -σημειώθηκαν και ορισμένα λιποθυμικά επεισόδια- κατεγράφησαν χθες σε υποψηφίους στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τον Παλαμά, καθώς τα παιδιά δήλωσαν στους επιτηρητές του εξεταστικού κέντρου ότι δεν αισθάνονται καλά και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Παρότι οι κρίσεις πανικού υποψηφίων είναι συνήθεις κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, εντυπωσίασε το γεγονός ότι τόσες πολλές συνέβησαν χθες στη Θεσσαλία. Μέλη του ΕΚΑΒ έκριναν τον αριθμό πρωτοφανή, καθώς τα προηγούμενα χρόνια στις πανελλαδικές σημειώνονται έως δύο κλήσεις την ημέρα, ενώ ο ανώτερος αριθμός κλήσεων που έχει σημειωθεί είναι έξι ημερησίως.

Δείτε τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων όπως τα παρουσιάζει η Καθημερινή σε συνεργασία με τα φροντιστήρια ΟΡΙΟΝ.

Διαβάστε εδώ το σχόλιο του καθηγητή των Αρχών Οράνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χαράλαμπου Καραφωτιά.

Να σημειωθεί πως οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή