Δυναμική «σφραγίδα» Κωνσταντοπούλου στις σχετικές με τα μνημόνια εξελίξεις

Δυναμική «σφραγίδα» Κωνσταντοπούλου στις σχετικές με τα μνημόνια εξελίξεις

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παραπομπή στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, «προς εξέταση και συζήτηση», της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των συνοδευτικών δανειακών συμβάσεων, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται πλέον να ανοίγει σχεδόν όλη τη «βεντάλια» των δυνατοτήτων που έχει εκ της θεσμικής θέσεώς της, ώστε οι πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες να φέρουν έντονη και την προσωπική της σφραγίδα.

Η κίνηση αυτή που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 22/5, έρχεται σε συνέχεια σειράς άλλων, παρόμοιου ή διαφορετικού επιπέδου παρεμβάσεών της: Προηγήθηκε στο νομοθετικό πεδίο η δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εξέτασης άλλης πρότασης νόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ειδικά για εργασιακά ζητήματα, ώστε να ακυρωθούν ειδικά για αυτά οι όποιες μνημονιακές επιπτώσεις (ζητείται, επί παραδείγματι, η επαναφορά των 13ων και 14ων μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, ως γνωστόν, ανεβάζει ρυθμούς και μάλιστα τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην εξέταση υποθέσεων όπως είναι η εξεταστική για το μνημόνιο, ο έλεγχος του χρέους, και οι γερμανικές οφειλές. Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει την Δευτέρα, κατά την αξιολόγηση από την επιτροπή Θεσμών, των προτεινομένων για το ΔΣ της ΕΡΤ, δεδομένου ότι πληροφορίες την φέρουν δυσφορούσα έναντι των επιλογών των συγκεκριμένων προσώπων στις οποίες κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Χρονική συγκυρία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι προτάσεις νόμου από βουλευτές ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εισάγονται προς εξέταση από τις Επιτροπές και την Ολομέλεια, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που συνεπάγονται οικονομική ωφέλεια για κάποιους – κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Στο παρελθόν, για ευνόητους λόγους και στο πλαίσιο της γενικότερης υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, η εν λόγω πρόβλεψη του Κανονισμού δεν τηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις.

Η τωρινή κίνηση της κας Κωνσταντοπούλου, συνεπώς, «τυπικά» εντάσσεται στο πλαίσιο της τήρησης του Κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο, η παράμετρος της χρονικής συγκυρίας εντός της οποίας εκδηλώνονται τέτοιες κινήσεις, είναι που τους προσδίδει ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, κατ’ αρχήν, ότι οι δύο προτάσεις νόμου του ΚΚΕ είχαν κατατεθεί στις 25 Φεβρουαρίου (η σχετική με την κατάργηση των μνημονίων) και στις 23 Απριλίου (για τα μισθολογικά-εργασιακά). Τώρα που η Πρόεδρος της Βουλής «τις στέλνει» προς εξέταση, είναι η στιγμή της κορύφωσης κρισιμότατων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές, ενώ παράλληλα φουντώνει η φημολογία για κλιμάκωση των αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική μιας συμφωνίας που θα βρίσκεται πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπάρχει και τουλάχιστον μία ακόμα «λεπτομέρεια» ως προς τη χρονική στιγμή εκδήλωσης των επίμαχων πρωτοβουλιών της κας Κωνσταντοπούλου, που φαίνεται να τους προσδίδει παράπλευρο ενδιαφέρον: Οπως προκύπτει από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της προτάσεως νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, η Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται να ζητεί την Εκθεση αυτή με επιστολή της που απέστειλε στο ΓΛΚ την ημέρα κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδες το «περιστατικό με το λάστιχο του αυτοκινήτου της σε βουλκανιζατέρ της επαρχίας». Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κατατέθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στις 25/2 και η κς Κωνσταντοπούλου την έστειλε στο ΓΛΚ στις 16/4, όταν δηλαδή εμφανίστηκε ως αρνητική πρωταγωνίστρια περιστατικού κακής συμπεριφοράς εκτός Βουλής.

Η νεότερη κίνησή της, να δρομολογήσει δηλαδή τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την δεύτερη πρόταση νόμου του ΚΚΕ και να ζητήσει και γι’ αυτή Εκθεση από το ΓΛΚ εκδηλώνεται στις 21/5, δηλαδή την επομένη του νέου επεισοδίου με την ίδια ως πρωταγωνίστρια – αυτή τη φορά με αστυνομικό διευθυντή στην οδό Βας. Σοφίας.

Οι προτάσεις νόμου

Επί της ουσίας των δύο προτάσεων, ενδιαφέρον έχει αφενός η «κοστολόγηση» της πρώτης από το ΓΛΚ, και αφετέρου το γεγονός ότι στην Διαφάνεια του Κοινοβουλίου υπάρχουν «διαφορές» ως προς την δημοσιοποίηση των κινήσεων της κας Κωνσταντοπούλου. Ειδικότερα:

Για την κατάργηση των Μνημονίων, το ΓΛΚ στην Εκθεσή του αναφέρει ότι, 1ον) Η κάλυψη, εκ μέρους του Δημοσίου, της ζημιάς από το κούρεμα το οποίο υπέστησαν ΝΠΔΔ και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται περίπου στα 11 δις ευρώ. 2ον) «Η αποδοχή των προτεινομένων διατάξεων, ακυρώνει τα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού ΝΠΔΔ και λοιπών φορέων του δημοσίου, τα οποία αποτυπώθηκαν στις συνταχθείσες Εκθέσεις του ΓΛΚ κατά την κατάθεση στη Βουλή των καταργούμενων νομοθετημάτων». Εδώ να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται από τις 3/11/2014 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2013».

Πέραν τούτων, αξιοπρόσεκτο είναι πως σε αντίθεση με την διαδικασία που ακολουθήθηκε με την δεύτερη πρόταση νόμου, για την παλαιότερη – τη σχετική με την κατάργηση των μνημονίων, δηλαδή- δεν υπάρχει στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια (ιστοσελίδα ανάρτησης όλων των αποφάσεων)  καταγραφή «παραπομπής της πρότασης νόμου στο ΓΛΚ». Μια επιπλέον διαφορά μεταξύ των δύο κινήσεων, όπως επίσης ανακύπτει από το ποιές αποφάσεις αναρτώνται στην Διαφάνεια, είναι και πως στην δεύτερη περίπτωση η κα Κωνσταντοπούλου αποστέλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, με συνημμένη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα μισθολογικά-εργασιακά, με την οποία του ζητεί να τοποθετηθεί. Αντίστοιχη κίνηση παραμένει άγνωστο αν έγινε και προς τον υπουργό Οικονομικών, την προηγούμενη περίοδο, αναφορικά με την περί γενικής κατάργησης των Μνημονίων νομοθετική πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή