Ο Πειραιάς μέσα από 67 μελέτες

Ο Πειραιάς μέσα από 67 μελέτες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική πόλη, ούτε από τους επισκέπτες του, ενίοτε ούτε και από τους κατοίκους του.

Για τους πολεοδόμους και τους αρχιτέκτονες, όμως, είναι ένας πραγματικός «παράδεισος», γεμάτος γοητεία και προκλήσεις. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ συγκέντρωσε 67 εργασίες, μελέτες και ερευνητικά προγράμματα που εκπονήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια για την πόλη και τα παρουσιάζει για πρώτη φορά σε μια συνολική έκθεση, γεμάτη ιδέες και προτάσεις.

«Συχνά, η τακτική επαφή με έναν χώρο αμβλύνει τις αντιθέσεις. Αν, όμως, απομακρυνθεί κανείς και δει τα πράγματα από απόσταση, αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία που έχει ο Πειραιάς», λέει Κώστας Μωραΐτης, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων και Πειραιώτης ο ίδιος.

«Ο Πειραιάς είναι το κεντρικό γεωπολιτικό αίτημα μιας ευρύτατης γεωγραφικής και πολιτικής περιοχής. Η σημασία του λιμανιού είναι, πλέον, διηπειρωτική. Επιπλέον, η περιοχή συγκρατεί ένα τεράστιο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού της χώρας, καθώς ο Πειραιάς αποτελεί το πεδίο όπου ορθώθηκε βιομηχανικά και κοινωνικά η νεότερη Ελλάδα».

Για τους λόγους αυτούς, ο Πειραιάς παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φοιτητών και ερευνητών. «Πολλοί φοιτητές επιλέγουν θέματα από τον Πειραιά, λόγω των πολλών εγκαταλειμμένων βιομηχανικών χώρων και της σχέσης του με τη θάλασσα», εξηγεί ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων. «Η περιοχή ενδιαφέρει και τους διδάσκοντες, γιατί έχει ζητήματα και αρχιτεκτονικές προκλήσεις που σε προκαλούν να δώσεις απαντήσεις».

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο, Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (με τη συνεργασία της οποίας διοργανώθηκε) και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου. Το υλικό της έκθεσης καλύπτει 5 δήμους του Πειραιά και περιλαμβάνει 9 προπτυχιακές διαλέξεις και 37 διπλωματικές εργασίες, 1 φοιτητική δράση, 7 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, όπως και 7 ερευνητικά προγράμματα των ερευνητικών εργαστηρίων της σχολής. Εκπονήθηκαν από 117 φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και 43 διδάσκοντες και καλύπτουν πολλά από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης του Πειραιά, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, των χρήσεων γης, του δημόσιου χώρου, των ακτών, των μεταφορών, των μνημείων και της ποιότητας ζωής.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Πειραιάς και Ουτοπία». «Δεν πρόκειται όμως για ουτοπικές ιδέες, αλλά “σκληρά” ρεαλιστικές», λέει ο κ. Μπελαβίλας. «Κάποιες, μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί, ενώ άλλες θα μπορούσαν κάλλιστα να περάσουν στην πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή