Στο στόχαστρο πάλι τα διαθέσιμα της ΔΕΗ

Στο στόχαστρο πάλι τα διαθέσιμα της ΔΕΗ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών ξαναμπαίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα των ενεργειακών εταιρειών υπό την πίεση των αναγκών αποπληρωμής των δανειστών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση για την εξαγορά εντόκων γραμματίων ύψους 180 εκατ. από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, ενώ θέμα διαχείρισης ταμειακών διαθεσίμων περιλαμβάνει και η ατζέντα του Δ.Σ. της ΔΕΗ που συνεδριάζει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ τελικά αποσύρθηκε, καθώς διατυπώθηκαν απόψεις που αμφισβήτησαν το όφελος για την Επιχείρηση. Το θέμα, όπως αποφασίστηκε, θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση με εισήγηση που θα καθιστά πιο διακριτό το όφελος για την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 240 εκατ., η ατζέντα του σημερινού Δ.Σ. περιλαμβάνει θέμα διαχείρισής τους, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική εισήγηση. Το θέμα θα τεθεί κατ’ αρχήν προς συζήτηση προκειμένου να σταθμιστούν οι αντιδράσεις, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα κρίνουν την τύχη της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, επένδυση ύψους 1,4 δισ., στην οποία η Επιχείρηση έχει στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου λιγνιτικού της στόλου.

Η ΔΕΗ θα πρέπει έως το τέλος της εβδομάδας να καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 200 εκατ. για τη χρηματοδότηση της μονάδας, η οποία και θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση ύψους 700 εκατ. που έχει διασφαλισθεί με εγγύηση του γερμανικού δημοσίου. Η σύνδεση των ταμειακών διαθεσίμων της Επιχείρησης με τη μονάδα της Πτολεμαΐδας ήταν και ο βασικός λόγος αντίδρασης των συνδικαλιστών της ΔΕΗ στην εξαγορά εντόκων γραμματίων την πρώτη φορά που τέθηκε τέτοιο θέμα στα τέλη Απριλίου, χωρίς τελικά να φτάσει στο έκτακτο τότε διοικητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή