Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων

Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη -και, απ’ ό,τι φαίνεται, η τελευταία- σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση απορριμμάτων υπεγράφη. Πρόκειται για το ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας, μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, το Jessica και από ιδιωτικούς πόρους. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών, διάστημα στο οποίο το Δημόσιο θα επιδοτήσει τη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων με 125 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης, την οποία αποκάλυψε η «Κ» στις 5 Ιουνίου, έγινε χθες από τους εκπροσώπους της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, μια εταιρεία που ίδρυσαν οι Δήμοι Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών και οι ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών) και της ΕΠΑΔΥΜ, θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η ΔΙΑΔΥΜΑ λειτουργεί περισσότερο από μία δεκαετία, όντας το μοναδικό παράδειγμα στη χώρα μας συμφωνίας για συλλογική διαχείριση των απορριμμάτων από τέσσερις νομούς.

«Η επένδυση θα δημιουργήσει 150 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα φέρει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το Jessica σε μια κρίσιμη περίοδο», επισημαίνει ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ. Οπως εξηγεί, η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και βιολογικής επεξεργασίας (για την παραγωγή κομπόστ), νέο ΧΥΤΥ (στο νότιο πεδίο της ΔΕΗ) και έναν νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Κοζάνη, που θα προστεθεί στους 9 ήδη λειτουργούντες. Οι υποδομές θα κατασκευαστούν σε διάστημα δύο ετών και θα λειτουργούνται από τον ιδιώτη. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, το Δημόσιο θα υποστηρίξει με 125 εκατομμύρια τη λειτουργία των μονάδων, τα οποία θα δίνονται με τη μορφή ετήσιας επιδότησης (τη σχετική συμφωνία με τον ανάδοχο υπέγραψε από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γ. Σταθάκης). «Αρχικά το Δημόσιο θα καλύπτει το 50% του κόστους, που ανέρχεται στα 124 ευρώ/τόνο απορριμμάτων και σταδιακά η επιδότησή του θα μειώνεται, με πλήρη μηδενισμό στο τέλος της 25ετίας. Το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, δηλαδή τους δήμους».

Η μονάδα θα διαχειρίζεται ετησίως 120.000 τόνους απορριμμάτων, με το Δημόσιο να έχει εγγυηθεί τους 90.000 τόνους. «Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι η μόνη στην Ελλάδα που εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζει την “τετραπλέτα”, δηλαδή τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού, συλλέγοντας ετησίως 6-7.000 τόνους ανακυκλώσιμων. Η ανακύκλωση θα παραμείνει στην ευθύνη της ΔΙΑΔΥΜΑ, ενώ ο ανάδοχος έχει δεσμευτεί ότι θα ανακυκλώνει επιπλέον 35%», λέει ο κ. Μαυρίδης.

Προκειμένου η ΔΕΗ να παραχωρήσει την έκταση των 800 στρεμμάτων, στην οποία θα εγκατασταθεί η μονάδα, η ΔΙΑΔΥΜΑ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων της ΔΕΗ (ακόμα 200 στρέμματα) και ότι θα δεχθεί τη διάθεση περίπου 15.000 τόνων αμιάντου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή