Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αύξησαν την απασχόληση

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αύξησαν την απασχόληση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάχωμα στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας αποτελεί η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυτές καλύπτονται από υψηλού μορφωτικού επιπέδου και πλούσιας κατάρτισης προσωπικό.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σχέση μεταξύ εξαγωγών και απασχόλησης, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι εξαγωγές της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκή Ενωση και τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει 500.100 θέσεις εργασίας (στοιχεία 2011) εκ των οποίων το 95% είναι εντός της Ελλάδας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις ελληνικές εξαγωγές ήταν σχεδόν 172% σε σύγκριση με το 1995 (184.100 θέσεις εργασίας).

Υπολογίζεται εξάλλου ότι άλλοι 18.000 Ελληνες απασχολούνται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τρίτες χώρες, ενώ στην υπόλοιπη Ε.Ε. εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί 37.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιούνται σε κράτη εκτός της Ε.Ε.

Το 74% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα που συνδέονται με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων εντοπίζονται στον κλάδο των υπηρεσιών. Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση ο κλάδος της μεταποίησης (16%) και στην τρίτη θέση ο πρωτογενής τομέας (10%). Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας βασίζεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και δη του τουρισμού και πολύ λιγότερο σε αυτούς που θεωρούνται «καθαρόαιμοι» παραγωγικοί κλάδοι, όπως είναι η βιομηχανία και η αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή. Έτσι, οι περισσότερες θέσεις και δη το 60% των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. στον εξαγωγικό κλάδο εντοπίζονται στη μεταποίηση, ακολουθούν οι υπηρεσίες με 35% και μόλις το 5% των θέσεων εργασίας του εξαγωγικού κλάδου σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των εργαζομένων στον εξαγωγικό κλάδο στην Ελλάδα είναι μεσαίου μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων και μόλις το 20% χαρακτηρίζεται ως υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι ειδικά τα στοιχεία για τη μόρφωση, την κατάρτιση και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι του 2009. Η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2010 κι έπειτα στις αγορές του εξωτερικού – τις οποίες είδαν ως διέξοδο στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου των στελεχών και απλών εργαζομένων που έχουν ως κύριο αντικείμενο απασχόλησης τις εξαγωγές.

Την περίοδο 1995-2011 οι θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 67%, φτάνοντας τα 31,1 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές αμείβονται καλύτερα σε σχέση με τις θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή