Θεσμικό ατόπημα Κωνσταντοπούλου

Θεσμικό ατόπημα Κωνσταντοπούλου

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά βαρύ κλίμα διέπει, πλέον τις σχέσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση, μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης χθες τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της ΤτΕ. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας εγκαλείται ότι «όχι μόνον ξεπερνάει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης».

Η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, δημοσίως, κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ επέστρεψε «ως απαράδεκτη» την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, με πρόσχημα ότι ήταν σε ηλεκτρονική και όχι έντυπη μορφή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον χώρο της αντιπολίτευσης, που καταλογίζει στην πρόεδρο της Βουλής εξωθεσμική και επιβλαβή για τη χώρα, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, δραστηριότητα. Ζητεί μάλιστα από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να αναχαιτιστεί η δραστηριότητα αυτή.

«Χωρίς καμιά προειδοποίηση ή ενημέρωση προς τη Βουλή σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της προέδρου της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Συνέδεσε, μάλιστα, την ενέργεια του κ. Στουρνάρα με την εν λόγω διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η πράξη του συνιστούσε απόπειρα παρέμβασής του, αφού με όσα αναφέρει, επιχειρεί «αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους». Καυτηρίασε δε το γεγονός ότι η έκθεση της ΤτΕ στάλθηκε σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι usb) και όχι έντυπη. (Τα τελευταία χρόνια η επίδοση γινόταν και με τις δύο μορφές.)

Νωρίτερα, είχε στρέψει τα πυρά της κατά του κ. Στουρνάρα και για το γεγονός ότι, επικαλούμενος την περί του απορρήτου νομοθεσία, αρνήθηκε να δώσει στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις των λογαριασμών του ελληνικού Δημοσίου από και προς «τροφοδότες λογαριασμούς της ΕΚΤ». Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η στάση αυτή δεν γίνεται αποδεκτή, ότι η επιτροπή θα επανέλθει και σημείωσε ότι η εν λόγω απάντηση του διοικητή της Τράπεζας τον εκθέτει, καθώς «δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της διαφάνειας και της δημοκρατίας».

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση της κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε το έναυσμα για κλιμάκωση των επιθέσεων με στόχο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας: «Πρέπει αυτή την Παρασκευή κιόλας να καλέσουμε τον κ. Στουρνάρα στη Βουλή να δώσει λόγο για όλα, όχι μόνο για τη Ζίμενς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος. Ακολούθησαν έντονες κριτικές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης.

«Εως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κ. Κωνσταντοπούλου; Εως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Εως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στον διασυρμό των θεσμών από την κ. Κωνσταντοπούλου;», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης.

Για «νέα κατορθώματα της κ. Κωνσταντοπούλου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το «Ποτάμι» και συνεχίζει: «Το παιχνίδι της εξεύρεσης “εσωτερικών εχθρών” και “διεθνών συνωμοσιών” είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους “δικούς του ανθρώπους” ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση». «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της», τόνισε το ΠΑΣΟΚ.

Η Ραχήλ Μακρή

Να κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Γιάννη Στουρνάρα προτίθεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές «να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου στο σύνολο των δηλώσεων που διακυβεύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού». Η κ. Μακρή εγκαλεί τον κ. Στουρνάρα ότι με τις δηλώσεις του δεν συμβάλλει στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων ούτε προάγει την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα. Πάντως, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο «η 47 σελίδων πρόταση περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας με υφεσιακά μέτρα και καταδίκης της κοινωνίας στα αρνητικά αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης», η οποία πρόταση να υπενθυμίσουμε ότι είναι αυτή της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή