Θετικός απολογισμός από Μπακού

Θετικός απολογισμός από Μπακού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εννέα μετάλλια έφυγαν από το Μπακού οι εκπρόσωποι της χώρας μας που πήραν μέρος στους «1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες». Τη δεδομένη χρονική περίοδο και εάν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα που έχει φέρει η οικονομική κρίση και στον αθλητισμό της Ελλάδος, τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά. Πολλοί πρωταθλητές μας πέτυχαν ατομικά ρεκόρ, ενώ όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μία ανταγωνιστική διοργάνωση, με όλα τα έξοδα να επιβαρύνουν τους Αζέρους «οικοδεσπότες».

Στους Αγώνες του Αζερμπαϊτζάν, πήραν μέρος πολλοί από τους κορυφαίους αθλητές της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς για αρκετές ομοσπονδίες η διοργάνωση υπήρξε και το επίσημο ευρωπαϊκό πρωτάθλημά τους. Αλλες, όπως ο στίβος, «σνόμπαραν» τους «1ους Ευρωπαϊκούς», ενώ στα αθλήματα του υγρού στίβου πήγαν οι έφηβοι και οι νεάνιδες.

Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς. Για τους επόμενους είχε επιλεγεί η Ολλανδία, αλλά, πριν από λίγες ημέρες, οι ιθύνοντες από τη «Χώρα της Τουλίπας» είπαν ότι αδυνατούν να τους διοργανώσουν διότι δεν βρήκαν οικονομική στήριξη, Ετσι, παραμένει άγνωστο εάν θα βρεθεί άλλη χώρα να τους ζητήσει. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν θεσμός. Πρόκειται για μία σπουδαία σκέψη και κάνει πολύ καλό στους αθλητές να μετέχουν σε διοργάνωση όπου μετέχουν και άλλα αθλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης.

Στο Μπακού αγωνίστηκαν αθλητές και αθλήτριες από 50 χώρες. «Αυτοί οι αγώνες έδωσαν την ευκαιρία σε χώρες που συνήθως δεν παίρνουν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν την εμπειρία της συμμετοχής σε τόσο σημαντικούς αγώνες και να κατακτήσουν και μετάλλια, καθώς οι 42 από τις 50 χώρες που συμμετείχαν πήραν μετάλλιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Στον πίνακα των μεταλλίων η Ελλάδα βρέθηκε στην 28η θέση με ένα χρυσό (κρίκοι: Πετρούνιας), τέσσερα ασημένια (μονόζυγο: Μάρας, καράτε: Τζάνος, σκοποβολή: ομαδικό, κολύμβηση: Δημητρίου) και τέσσερα χάλκινα (κολύμβηση: Λεμπλ, πόλο: έφηβοι και νεάνιδες, τζούντο: Ηλιάδης). «Φυσικά και είναι καλό για τον αθλητισμό να υπάρχει αυτή η διοργάνωση. Πρέπει να κάνουμε αγώνες όσο πιο συχνά μπορούμε για να διορθώνουμε τα λάθη μας», μας είπε ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος εκτέλεσε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα στο μονόζυγο: «Είμαι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. Με αυτό το πρόγραμμα μπορώ να διεκδικήσω την πρόκριση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπλήρωσε.

Ενας από τους βασικούς λόγους που οι αθλητές μας δεν επέστρεψαν με περισσότερες διακρίσεις από τους Ευρωπαϊκούς είναι οι ελάχιστοι αγώνες που παίρνουν μέρος. «Δυστυχώς, τους λείπους οι εμπειρίες. Δεν υπάρχουν χρήματα για να τους στέλνουμε σε προετοιμασίες», μας είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης, Κώστας Θάνος.

Το χάλκινο μετάλλιο το οποίο κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης είχε ιδιαίτερη σημασία για τον τζουντόκα. Εγινε ο μοναδικός Ελληνας αθλητής που έχει διακρίσεις σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Ελπιδοφόρα θεωρούνται και τα πλασαρίσματα των αθλητριών στη συγχρονισμένη κολύμβηση. Στο σόλο, η Αθανασία Τσόλα ήρθε 6η, ενώ την ίδια θέση πήρε και το ντουέτο. Το κόμπο ήρθε 7ο. Πρόκειται για νεάνιδες που εάν μείνουν στον χώρο, θα έχουν λαμπρό μέλλον ως γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή