«Ο WADA και η Chinada κρύβουν πράγματα κάτω από το χαλί»

«Ο WADA και η Chinada κρύβουν πράγματα κάτω από το χαλί»

Κορυφώνεται η μάχη του αντιντόπινγκ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… τσουνάμι εξελίσσεται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ (WADA) η υπόθεση των 23 Κινέζων αθλητών και αθλητριών της κολύμβησης. Η Επιτροπή Αθλητών της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η Βρετανική Επιτροπή Αντιντόπινγκ, φορείς και αθλητές ζήτησαν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις γιατί φοβούνται ότι «οι έλεγχοι στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Παρισιού δεν θα είναι δίκαιοι».

Ολα ξεκίνησαν όταν οι New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD αποκάλυψαν ότι 23 Κινέζοι αθλητές και αθλήτριες βρέθηκαν θετικοί στην ουσία τριμεταζιδίνη, ωστόσο, δεν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Οι εκπρόσωποι του WADA αποδέχθηκαν το επιχείρημα των κινεζικών Αρχών για δολιοφθορά και οι κολυμβητές συμμετείχαν στη διοργάνωση του Τόκιο. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών κατέκτησαν και μετάλλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ, είναι από το 2020 η Κινέζα Ολυμπιονίκης των χειμερινών Αγώνων του 2002 και του 2006, Γιανγκ Γιανγκ.

Οι εκπρόσωποι τους WADA ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι οι Κινέζοι αθλητές είχαν παραβεί τους κανονισμούς και έτσι άρχισε η διεθνής κατακραυγή για έναν οργανισμό, ο οποίος αποτελεί τον «θεματοφύλακα» του «καθαρού αθλητισμού». Ο Οργανισμός χαρακτήρισε «ψευδείς» τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι θα διορίσει έναν ανεξάρτητο εισαγγελέα, τον Ελβετό Ερικ Κοτιέ, για να επανεξετάσει την υπόθεση, ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε τους Αμερικανούς.

«Υπάρχουν αποτυχίες στο σύστημα»

«Για ακόμα μία φορά οδεύουμε σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες με σοβαρές ανησυχίες εάν οι αγώνες είναι ίσοι για όλους και ο ανταγωνισμός δίκαιος. Ως αθλητές, πρέπει να εμπιστευόμαστε τον WADA ότι θα διασφαλίσει δίκαιους αγώνες και θα προστατεύσει τα δικαιώματά μας. Η αποτυχία του WADA να ακολουθήσει τους δικούς του κανόνες έχει διαταράξει την εμπιστοσύνη μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους Αμερικανοί αθλητές και αθλήτριες. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ενωση Αθλητών έκανε λόγο για «αποτυχίες του συστήματος», για αξιωματούχους που δεν τιμωρήθηκαν και για έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής αθλητών στο παγκόσμιο σύστημα αντιντόπινγκ.

Οι εκπρόσωποι των αθλητών ζήτησαν να διεξαχθεί μία πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα και να λογοδοτήσουν όσοι συγκαλύπτουν τέτοιες υποθέσεις. Μάλιστα, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση που θα δώσει στον ανώτατο οργανισμό καταπολέμησης ντόπινγκ μεγαλύτερη ανεξαρτησία, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για «καθαρούς αγώνες». «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε προς τα μπροστά», αναφέρουν, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή τους.

Ο Ελβετός εισαγγελέας Ερικ Κοτιέ θα διεξαγάγει έρευνα και θα πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία εντός δύο μηνών. Σε ότι αφορά την έρευνα για τους Κινέζους αθλητές που προετοιμάζονται για το Παρίσι, ομάδα ανεξαρτήτων ελεγκτών θα ταξιδέψει στην Κίνα προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους. Βέβαια, επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο εθνικός οργανισμός καταπολέμησης ντόπινγκ της Κίνας (CHINADA), κάτι που οι εκπρόσωποι της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας το χαρακτήρισαν «ενδιαφέρον».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον WADA αλλά οι Αμερικανοί της USADΑ ανέφεραν ότι «ο WADA και η Chinada κρύβουν πράγματα κάτω από το… χαλί». Θέση για το θέμα πήρε και η βρετανική υπηρεσία αντιντόπινγκ αλλά και ο Βρετανός ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ανταμ Πίτι, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει διαφάνεια. «Είναι πολύ ανησυχητικό και απογοητευτικό και ιδιαίτερα μία τόσο κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στο BBC η Βρετανίδα Κάθριν Γκρέιντζερ, ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Βρετανίας και Πρύτανης της Γλασκώβης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ τιμώρησε την Τυνησία καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνεται με τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ. Ετσι, οι αθλητές της χώρας θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις και δεν θα μπορούν να φοράνε το εθνόσημό τους σε διεθνείς αγώνες, ενώ η Τυνησία δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή