Ηχηρο ΝΑΙ των πολιτών στην Ευρώπη

Ηχηρο ΝΑΙ των πολιτών στην Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή ήταν, παρά το ψιλόβροχο που αργότερα εξελίχθηκε σε καταρρακτώδη καλοκαιρινή μπόρα, η προσέλευση στην τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη» χθες το βράδυ στο Σύνταγμα. Το πλήθος των περίπου 20.000 πολιτών παρακολούθησε ομιλίες, μεταξύ άλλων, των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Πύρρου Δήμα και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, και έγινε η άτυπη μεταβίβαση της σκυτάλης του αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη στη νεότευκτη «Επιτροπή του “Ναι”», στην οποία πρωτοστατούν οι κ. Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, φορτισμένος, μίλησε για «τραγικές στιγμές» που βιώνει η χώρα, κάλεσε την κυβέρνηση και τους πιστωτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μίλησε με σκληρά λόγια για το δημοψήφισμα. Το χαρακτήρισε «ντροπή», λέγοντας ότι «μας καλούν να αποφανθούμε για ένα κουρελόχαρτο».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, αφού είπε ότι στο χωριό του λένε ότι «η βροχή φέρνει γούρι», τόνισε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον εθνικό διχασμό». Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποπροσανατολιστικό» και είπε ότι το «όχι» θα φέρει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μίλησε για τις μεθοδεύσεις διοργάνωσης του δημοψηφίσματος ως «εκτροπή» και αναφέρθηκε στην «ετερόκλητη συμμαχία» που την υποστηρίζει, που συμπεριλαμβάνει μία «εγκληματική οργάνωση». Υπό επευφημίες από το ακροατήριο όπως «Πέσ’ τα δάσκαλε!», ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στηλίτευσε εντονότατα τις φραστικές επιθέσεις («υποχείρια των δανειστών») που δέχονται οι υποστηρικτές του «ναι».

Την ανάγκη εθνικής ενότητας τόνισε και ο Πύρρος Δήμας, λέγοντας ότι «είμαστε εδώ επειδή είμαστε Ελληνες που αγωνιούμε για το μέλλον», αλλά ότι και χθες όσοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα πήγαν για τους ίδιους λόγους.

Η κρισιμότητα των ημερών έδωσε νέο παλμό στη διαδήλωση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές. Με ομπρέλες και αδιάβροχα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα σαφώς πιο ευθέως επιθετικά κατά της κυβέρνησης, όπως το «Τσίπρας, Καμμένος και Ναζί, αυτοί είναι οι προδότες, που θέλουνε δραχμή», «κάτω η χούντα της Ζωής» (για την πρόεδρο της Βουλής), αλλά και το διαρκώς επαναλαμβανόμενο «Παραιτηθείτε!». Στα διαλείμματα από τη συνθηματολογία, κοίταζαν τα κινητά τους για να δουν τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

Προς το τέλος, καθώς η βροχή δυναμώνει, το πλήθος αραιώνει. Πολλοί στέκονται κάτω από τα μπαλκόνια της «Μεγάλης Βρεταννίας» δίπλα στην είσοδο του μετρό και κουβεντιάζουν – για τα κίνητρα του πρωθυπουργού, για την εμφάνιση της κ. Κωνσταντοπούλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για το Eurogroup – και για τους κεφαλαιακούς ελέγχους. «Ακόμα και στην επιστράτευση του ’74, οι τράπεζες έκλεισαν μόνο μία μέρα», λέει στην «Κ» μεσήλικος δικηγόρος. Ενα κακό προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή