Περιορισμένη «εκλογική» έξοδος

Περιορισμένη «εκλογική» έξοδος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, αλλά μικρότερη από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, ελλείψει «ρευστού», δείχνει να ήταν η εκλογική έξοδος των Αθηναίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου 100.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών το Σάββατο, ωστόσο οι αριθμοί επηρεάζονται και από διάφορους εξωγενείς παράγοντες. Περίπου 75.000 οχήματα κινήθηκαν το Σαββατοκύριακο προς και από τη Θεσσαλονίκη.

Ας ξεκινήσουμε από την Ελευσίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, την Παρασκευή πέρασαν τα διόδια 31.500 οχήματα με κατεύθυνση την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, και το Σάββατο 42.000. Ακόμα 37.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα την Κυριακή, έως τις 5 το απόγευμα, ενώ 32.500 επέστρεψαν. Κατά τη διάρκεια, πάντως, της περασμένης εβδομάδας, η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 25%, προφανώς λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις. Η έξοδος και η επιστροφή είναι κατάτι μικρότερη από την αντίστοιχη των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου: για παράδειγμα, η επιστροφή την 25η Ιανουαρίου από την Ελευσίνα ήταν 37.700 οχήματα.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο: σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξίας Μορέας, τα διόδια Σπαθοβουνίου (τα πρώτα μετά την Κόρινθο με κατεύθυνση προς Τρίπολη) πέρασαν 5.000 οχήματα την Παρασκευή (από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα), το Σάββατο 14.000 οχήματα και την Κυριακή (έως τις 5 το απόγευμα) 11.000 οχήματα.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξίας Νέα Οδός, το Σάββατο τα διόδια Αφιδνών πέρασαν 65.000 οχήματα, τα διόδια Θήβας 21.000 οχήματα και τα διόδια Τραγάνας 17.500 οχήματα. Ωστόσο τα στοιχεία της εξόδου του Σαββάτου «νοθεύονται» από τη συναυλία που έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Terra Vibe (Μαλακάσα, μετά τις Αφίδνες). Η επιστροφή από τα διόδια Αφιδνών και τις δύο ημέρες ήταν 55.300 οχήματα.

Τέλος, όσον αφορά στην έξοδο προς και από τη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι κάπως πιο ξεκάθαρη. Σύμφωνα με στοιχεία της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, το Σάββατο και την Κυριακή έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη προς νότο περίπου 76.500 οχήματα, ενώ περί τις 77.000 οχήματα κινήθηκαν προς τη συμπρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή