Ανοιξε και πάλι το πολύπαθο Μουσείο Τεριάντ

Ανοιξε και πάλι το πολύπαθο Μουσείο Τεριάντ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεται στο μέσον ενός ελαιώνα. Και στο εσωτερικό του έχει ίσως την πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική συλλογή χαρακτικών μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα, με την υπογραφή των Σαγκάλ, Μιρό, Τζακομέτι, Πικάσο κ.ά., μαζί με έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου και του Τσαρούχη. Οταν πρωτοάνοιξε το Μουσείο Τεριάντ, το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης, που ήταν εγκάρδιος φίλος και συνοδοιπόρος του Στρατή Ελευθεριάδη, το είχε χαρακτηρίσει –διόλου τυχαία– «ανοιχτό βιβλίο που επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια», και αυτό διότι αναφερόταν στην εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ, που του έδωσε μια ξεχωριστή θέση στην καλλιτεχνική πρωτοπορία του 20ού αιώνα.

Το Μουσείο Τεριάντ άνοιξε ξανά τις πόρτες του στις αρχές Ιουλίου, με μια νέα πτέρυγα και με καινούργια μουσειολογική μελέτη, που αναδεικνύει τα μοναδικά του αποκτήματα. Το πρόβλημα, όμως, είναι η ελλιπής στελέχωση, με αποτέλεσμα να είναι ανοικτό μόνον δύο ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη & Πέμπτη) και για λίγες ώρες. «Ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η επίσημη παράδοση του κτιρίου, όμως αποφασίσαμε να το ανοίξουμε στο κοινό», είπε στην «Κ» ο επικεφαλής του, Κώστας Μανιατόπουλος. Το οικοδόμημα του Μυτιληνιού αρχιτέκτονα Γιαννουλέλη ήταν κλειστό από το 2011, ώστε να γίνει μια προσθήκη με βοηθητικούς χώρους και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα, έγιναν και επεμβάσεις στον υπάρχοντα εκθεσιακό χώρο, ενώ συντηρήθηκαν και τα εκθέματα που είναι, ως επί το πλείστον, καμωμένα από χαρτί και είναι πολύ ευαίσθητα στη φθορά του χρόνου, μας εξήγησε ο διευθυντής του.

«Δυστυχώς, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά, θα χρειαζόμασταν ακόμα 4-5 άτομα, από φύλακες μέχρι γραμματειακή υποστήριξη και υπηρεσία για τον καθαρισμό», τονίζει. «Είναι κρίμα να είναι ολοκληρωμένο το κέλυφος, να διαθέτουμε μια μοναδική συλλογή, και όμως να μην μπορούμε να κρατήσουμε το μουσείο ανοιχτό ολόκληρη την εβδομάδα», προσθέτει.

Το Μουσείο Τεριάντ είναι πολύπαθο. Το κέλυφός του έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Από την ίδρυσή του, το 1979, έως και το 1997, υπεύθυνο για τη λειτουργία του ήταν το ΥΠΠΟ, ενώ αργότερα πέρασε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πριν από λίγο καιρό, την αρμοδιότητά του ανέλαβε εκ νέου το υπουργείο. Το 1980, αλλά και το 2003 είχαν, μάλιστα, σημειωθεί και κλοπές, συνεπώς η σωστή του φύλαξη είναι απολύτως απαραίτητη. Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή