«Νέα Τοπία». Ο Γιώργος Χαδούλης μας καλεί να τα μοιραστούμε μαζί του

«Νέα Τοπία». Ο Γιώργος Χαδούλης μας καλεί να τα μοιραστούμε μαζί του

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ματιά στα έργα του Γιώργου Χαδούλη αρκεί για να ακούσεις να βγαίνει ένα βαθύ «Αχ!» από την καρδιά σου. Διότι οι πίνακές του σε ταξιδεύουν στον χρόνο και τον τόπο, στα δικά σου καλοκαίρια (παλιά και μελλοντικά), σε εκείνες τις γωνιές που ξαπόστασες για να δεις τη θάλασσα να σου γνέφει από μακριά και αφέθηκες σε ό,τι σου επιβάλλει η ομορφιά της φύσης. Oσοι βρέθηκαν στην γκαλερί Σκουφά το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης, στις 11 Απριλίου, συναντήθηκαν όλοι στον ίδιο σφυγμό του ρεμβασμού.

Και εκείνος ευχαριστημένος αγκάλιαζε ομοτέχνους, φίλους και αγαπημένους, δεχόταν συγχαρητήρια από αγνώστους που είδαν στη δουλειά του τη μαγική δύναμη που κάνει το άγνωστο εντελώς οικείο. Αλλωστε αυτή δεν είναι και η ισχύς της ζωγραφικής; Να νομίζεις ότι καλοκαίριασε, ενώ είναι άνοιξη και είσαι στο Κολωνάκι;

«Νέα Τοπία». Ο Γιώργος Χαδούλης μας καλεί να τα μοιραστούμε μαζί του-1
Τζ. Αθανασοπούλου, Γ. Χαδούλης, Χρ. Χωμενίδης, Αμ. Λιβανού.

Στην ενδέκατη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Σκουφά ο Γιώργος Χαδούλης παρουσιάζει μια σειρά 23 έργων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί. Οπως και σε όλες τις προηγούμενες ενότητές του, ο ζωγράφος γυρίζει στις εμμονές του. Αντλεί την έμπνευσή του από εικόνες βαθιά ριζωμένες στη μνήμη του, από μέρη όπου έχει ζήσει ή έχει πάει να εξερευνήσει. Με τη δική του χαρακτηριστική γραφή μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να αναζητήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις.

«Νέα Τοπία». Ο Γιώργος Χαδούλης μας καλεί να τα μοιραστούμε μαζί του-2
Ο Γιώργος Ψάλτης με την Κατερίνα Τερζοπούλου.

«Τα έργα αυτά είναι βασισμένα σε πραγματικά τοπία αλλά είναι ζωγραφισμένα ελεύθερα. Ομως τα γνωρίζω καλά, έχω βουτήξει απ’ τα βράχια στις θάλασσές τους, ξέρω πότε είναι κρύα ή ζεστά τα νερά τους. Εχω ξαπλώσει στη σκιά των πεύκων. Εχει κολλήσει ρετσίνι από τα δένδρα αυτά στο μαγιό μου. Ξέρω πόσο ξέρα είναι τα στάχυα. Εχω δει το φεγγάρι να σηκώνεται πίσω από τους λόφους και σκέφτομαι πόσοι πριν από μένα θα έχουν νιώσει όλα αυτά όπως εγώ και πόσοι μετά από μένα», λέει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.

Το χάρισμά του

Ποιο είναι το μεγαλύτερο χάρισμα του καλλιτέχνη που γεννήθηκε το 1966 με ρίζες μοιρασμένες στην Ανδρο και τη Γαλλία; Η ικανότητα να φτιάχνει έναν κόσμο με βιαστικές και σίγουρες πινελιές (τον έχω δει να το κάνει) καδράροντας τις διαστάσεις του. Μπορεί να είναι το δικό του ατελιέ, μπορεί να είναι η Ακρόπολη, μπορεί να είναι η θέα της θάλασσας από μια πλαγιά, μπορεί να σκιάζεται από δένδρα ή να πρασινίζει από χορτάρια. Το σημαντικό είναι ότι καταφέρνει να δημιουργήσει μια ακατανίκητη επιθυμία στον θεατή να «εισέλθει» σε αυτό που εκείνος σχεδίασε.

«Νέα Τοπία». Ο Γιώργος Χαδούλης μας καλεί να τα μοιραστούμε μαζί του-3
Η Μ. Βακαλούδη με τον γκαλερίστα Γ. Καλλιγά.

Κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα βαθιά Ελληνας, στοχαστικός και διαβασμένος αλλά πρόσχαρος και ανάλαφρος, «μύωπας» στις λεπτομέρειες που συγκρατεί και «πρεσβύωπας» στις σιλουέτες που ζωγραφίζει, ο Χαδούλης είναι ένας ολοκληρωμένος ζωγράφος με ό,τι και αν καταπιαστεί. Στο πλαίσιο της έκθεσης ο καλλιτέχνης θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου, στην γκαλερί «Σκουφά», το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή