Στο φως το ηχητικό απόσπασμα Βαρουφάκη

Στο φως το ηχητικό απόσπασμα Βαρουφάκη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστός στo ραντεβού του με τα πρωτοσέλιδα, και στην ιδιότυπη συνήθειά του να διαψεύδει κάθε δημοσίευμα που τον αφορά, ανεξαρτήτως αν το επιβεβαιώνει ο ίδιος στη συνέχεια, ο Γ. Βαρουφάκης παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Χθες, στον απόηχο του ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Κ» για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που προετοίμαζε εν κρυπτώ ο τέως υπουργός Οικονομικών, ήλθε στην επιφάνεια το ηχητικό απόσπασμα από την επίμαχη παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη του Official Monetary and Financial Institutions Forum στις 16 Ιουλίου.

Το απόσπασμα επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα της «Κ», το οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει ενδεικτικό της «φαντασίας των συκοφαντών» του στο Twitter. O τ. υπουργός ακούγεται να εξιστορεί πώς, με εντολή του Αλ. Τσίπρα, ανέλαβε ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου να εκπονήσει σχέδιο για την κατάρτιση ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά που με μια κίνηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή». Επιβεβαιώνεται, ειδικότερα, ότι μέρος του σχεδίου Βαρουφάκη ήταν ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματα του taxisnet από τον παιδικό του φίλο που διόρισε γεν. γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να δημιουργήσει παράλληλους λογαριασμούς βασισμένους στα ΑΦΜ των πολιτών. Ο λόγος γι’ αυτή την εξαιρετικά αμφίβολης νομιμότητας ενέργεια, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της «Κ», ήταν η πεποίθηση του κ. Βαρουφάκη ότι η Κ. Σαββαΐδου, γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, ήταν «όργανο» της τρόικας – πεποίθηση που και αυτή επιβεβαιώνεται από το ηχητικό. Ο τ. υπουργός ακούγεται επίσης να ζητεί από τους δεκάδες αγνώστους στον ίδιο συνομιλητές του να μη μεταφέρουν σε τρίτους τις αποκαλύψεις σχετικά με το hacking της ΓΓΔΕ, και να παρατηρεί γελώντας ότι θα τις διαψεύσει εάν διαρρεύσουν.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph –και στον φανατικό του υποστηρικτή, τον ακραίο ευρωσκεπτικιστή Αμπροουζ Εβανς-Πρίτσαρντ– ότι τα αποσπάσματα που δημοσίευσε η «Κ» ήταν ακριβή, αλλά ότι παρ’ όλ’ αυτά, διαστρεβλώθηκε ο σκοπός για τον οποίο επιθυμούσε να συστήσει παράλληλα συστήματα ρευστότητας. «Το πλαίσιο όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι θέλουν να με παρουσιάσουν ως υπουργό Οικονομικών-κακοποιό, και να με δικάσουν για προδοσία. Είναι όλο μέρος της προσπάθειας να ακυρωθούν οι πρώτοι πέντε μήνες της κυβέρνησης και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας».

Αυτό που δεν εξηγεί στην Telegraph ο λαλίστατος τέως υπουργός είναι πώς η προσήλωσή του στην παραμονή της χώρας στο ευρώ συνάδει με την εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό, πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και ξανά μετά το δημοψήφισμα: να εισαγάγει IOUs, να καταλάβει την ΤτΕ και να κηρύξει στάση πληρωμών έναντι της ΕΚΤ για το ομόλογο της 20ής Ιουλίου.

Ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο εκθειάζει στην τηλεδιάσκεψη, θεωρεί ότι στην περίπτωση αυτή θα είχε άλλη επιλογή πλην της πλήρους αποκοπής της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών; Και αν δεν είχε, πώς ακριβώς θα απέφευγε η χώρα τη διολίσθηση στη δραχμή και στο χάος; Οπως άλλωστε έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και ο καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, συντονιστής του ολιγάριθμου «ομίλου προβληματισμού» για το Grexit στο υπουργείο, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη μετάβαση στη δραχμή απαιτούσε την κλιμάκωση της προετοιμασίας από πέντε σε περίπου 1.000 άτομα σε νευραλγικά κρατικά πόστα (ο κ. Γκάλμπρεϊθ μάλιστα έχει δηλώσει στην «Κ» ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «σχέδιο», παρά μόνο για σκέψεις). Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός παραδέχεται ότι «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις». Αποσυνδέει όμως τα σχέδια αυτά με την «ομάδα εργασίας, που με συντονιστή τον καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές», ενώ κατηγορεί την «Κ» ότι «εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στη γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ».

Ακούστε και δείτε υποτιτλισμένο στα Ελληνικά το απόσπασμα για το σχέδιο Β του Γιάνη Βαρουφάκη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή