Στη σκιά νέων αποχωρήσεων η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σκιά νέων αποχωρήσεων η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μάχη της επαναδραστηριοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να έχει περιέλθει σε μια σχεδόν ληθαργική κατάσταση, με τον κομματικό μηχανισμό -ιδιαίτερα στη βάση- να περιορίζεται εν πολλοίς σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων, δίνουν σήμερα και αύριο ο κ. Αλ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλείται σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν η διάσπαση και η αποχώρηση μερίδας στελεχών και να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι και το προγραμματικό πλαίσιο μετά τη στροφή που σηματοδότησε η αποδοχή και ψήφιση του νέου μνημονίου. Στη διάσκεψη, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, το κόμμα οδηγείται αθροίζοντας νέες απώλειες. Ηχηρή ήταν η παραίτηση χθες από την Κεντρική Επιτροπή του Ανδ. Καρίτζη, προσωπικού φίλου και επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Καρίτζης αφήνει αιχμές για την κατάργηση συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα και, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η κοινωνικά οδυνηρή και πολιτικά μη βιώσιμη επιλογή εφαρμογής του προϊόντος ενός πραξικοπήματος σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία λήψης τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων διαμόρφωσαν ένα πολιτικό περιβάλλον και μια στρατηγική που με απορρίπτει».

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Μάνιας Μπαρζέφσκι και του Δημ. Παπαδάτου, δύο στελεχών που ανήκαν στην κίνηση των «53», να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας κατάργηση του κόμματος και συντριπτική ήττα της στρατηγικής που του χάρισε τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές. Η εικόνα των αποχωρήσεων συμπληρώθηκε με την ανακοίνωση επτά μελών του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, ότι φεύγουν από το κόμμα. Στον αντίποδα, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που συνυπέγραψαν εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ηγεσία του κόμματος.

Επιθυμία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ολοκληρωθεί χθες το ντόμινο των αποχωρήσεων, προκειμένου να μη σκιάσει τις εργασίες της συνδιάσκεψης. Ωστόσο, πέραν της προβλεπόμενης κίνησης αποχώρησης της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει χθες την εκδήλωση μεμονωμένων κινήσεων από στελέχη που θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κλείσει αυτό το διήμερο τις όποιες εκκρεμότητες και, έχοντας πλήρη «χαρτογράφηση» των δυνάμεων που απομένουν στο κόμμα, να ζητήσει την ανασύνταξη, την εγκατάλειψη της εσωστρέφειας και τη διεξαγωγή μιας επιθετικής προεκλογικής εκστρατείας με στόχο την επανασυσπείρωση κομματικής και εκλογικής βάσης.

Το βασικό ζήτημα που θα θέσει ο κ. Τσίπρας προς τους συντρόφους του είναι ότι, παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό που οδήγησε στο μνημόνιο, η μάχη είναι διαρκής και τα ανοιχτά ζητήματα, επί των οποίων θα πρέπει κατά την προεκλογική περίοδο όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, πολλά. Στο επίκεντρο θα θέσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, την υλοποίηση της συμφωνίας κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο, την εφαρμογή μιας κατά το δυνατόν ανακουφιστικής για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πολιτικής. Παράλληλα, θα επιμείνει ότι υπάρχει σαφής διάκριση του ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό πολιτικό σύστημα, το οποίο παγίως ταυτίζει με διαπλοκή, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις. Θα παρουσιάσει, τέλος, το προεκλογικό πρόγραμμα, εστιασμένο σε ισοδύναμα για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, διατυπώνοντας τη θέση ότι η υλοποίηση της συμφωνίας μπορεί να έχει τη σφραγίδα μιας αριστερής πολιτικής. Βάσει αυτού του πλαισίου, θα ζητήσει τη συστράτευση και την κινητοποίηση των μελών του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή