Απαξίωση θεσμών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνώ τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα, σημαίνει απαξιώνω, ευτελίζω, χυδαιολογώ. Το βλέπουμε με πόση άνεση συμβαίνει στη δημόσια ζωή, στα τηλεοπτικά παράθυρα, στην καθημερινότητά μας, πώς βρίζονται υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πώς κατρακυλούν στην περίσσια μαγκιά οι εκάστοτε κυβερνώντες. Συνηθίσαμε να απαξιώνονται θεσμοί όπως η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας, κορυφαία επιστημονικά όργανα όπως είναι το ΚΑΣ κ.ά. Και μάθαμε να ερμηνεύουμε ως ανάστημα κάθε έναν που τα σούρνει στον άλλον, που φασκελώνει, που γιαουρτώνει, που βρίζει. Οσο πιο αγενής, τόσο πιο μάγκας.

Ετσι χασκογελούσαν πολλοί στη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη (υπουργού Τουρισμού πια), που οργάνωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα, με όσα ξεστόμισε ο τελευταίος για κάποια «άχρηστα» μέλη του ΚΑΣ επειδή «τόλμησαν» να διαφωνήσουν με την πρότασή του να γίνει η συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου.

«Δεν είναι όλοι τους άχρηστοι», αποφάνθηκε ο δήμαρχος. «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ σπουδαίοι και με μόρφωση και με αξία. Το πρόβλημα είναι μερικοί κομπλεξικοί μαζί με τις διάνοιες και μερικές αγάμ…ς που εμποδίζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ελλάδος γενικότερα. Γι’ αυτές που είπαμε θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε».

Γελούσαν οι περισσότεροι από το κοινό. «Τι χαριτωμένα που τα λέει», σχολίαζαν την επομένη κάποιοι στην παραλία της περιοχής, και δεν βρέθηκε κανείς, ούτε από τους πρώην υπουργούς που παρακολουθούσαν το σόου ούτε και τους νυν, να ντραπεί. Συνηθίσαμε να ξεπερνάμε τα όρια, να μη μας αγγίζει ούτε η προσβολή, πολύ περισσότερο γι’ αυτούς τους επιστήμονες που για να είναι αρεστοί πρέπει να υιοθετήσουν γραφικές συμπεριφορές. Ομως η προστασία και η συντήρηση των μνημείων δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι. Γίνεται από ένα σοβαρό επιστημονικό όργανο, διαλεχτούς αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, διευθυντές μουσείων, εφορειών, ανθρώπους που συμβάλλουν στο να μην καταστραφούν αρχαιότητες και χώροι, να μην παραδοθούν σε δήθεν αναπτυξιακά σχέδια ώστε να μπορούμε να παινευόμαστε για τα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται να τις θαυμάσουν.

Επιστήμονες που διδάχτηκαν πώς να τα σώζουν και όχι να δείχνουν πιστοποιητικό… οργασμών. Και τώρα μαθαίνουν ότι το εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας σχετίζεται με τη σεξουαλική στέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή